niedziela, 11 maja 2014

DOMOWY KISIEL JEŻYNOWY

Uwielbiam jeżyny w każdej postaci! 
Do dziś pamiętam czasy liceum kiedy po lekcjach obowiązkowo szło się na lody waniliowe z polewą jeżynową (tu pozdrawiam Izę, Gosię i Beatę) ... Nigdy potem lody nie smakowały tak jak wtedy i do dziś nie wiem czy była to wina pysznej jeżynowej polewy i zwariowanego, cudownego towarzystwa moich licealnych koleżanek :))
Dziś pokusiłam się o domowy kisiel jeżynowy. 
Pewnie mało kto je już teraz kisiel, a bardzo lubię ten lekki deser zarówno na ciepło jak i na zimno.




Składniki:(na 4 pucharki)

  • 0,5 kg dojrzałych jeżyn
  • 3 łyżki cukru
  • 2 czubate łyżki maki ziemniaczanej
  • 0,5 l wody


Wykonanie:

Jeżyny opłukać.Włożyć do garnuszka, dodać cukier  i gotować ok 10 minut. Następnie przetrzeć  przez sito, aby usunąć pestki. Do przetartych jeżyn wlać 0.5l wody oraz mąkę  rozrobiona w niewielkiej ilości zimnej wody. Mieszając - zagotować. Rozlać do przygotowanych salaterek. Zjadać na ciepło lub na zimno wg upodobania :))

Ja dodatkowo przybrałam mój kisiel gotowymi bezikami.



3 komentarze: