środa, 19 lutego 2014

POLĘDWICZKI W SOSIE CHRZANOWYM

Bardzo lubię sos chrzanowy, niestety w moje miłości do niego jestem ... osamotniona :-( tak więc nie podaje go zbyt często. 
Jednak w zestawieniu z mięciutkimi polędwiczkami zachwycił moich domowników... albo inaczej ... zachwyciły polędwiczki a sosik nie przeszkadzał :)))



Składniki:
  • 2 polędwiczki wieprzowe 
  • oliwa
  • bulion warzywny 
  • 3/4 słoiczka chrzanu 180 g
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • 2 łyżki masła (do zasmażki)
  • 2 łyżki mąki (do zasmażki)
  • koperek
  • 1 łyżka śmietany 18%

Przygotowanie:



Polędwiczki umyć,  oczyścić z ewentualnych białych włókien.
Na patelni rozgrzać oliwę, obsmażyć polędwiczki z obu stron na złoty kolor.  Kiedy już się zrumieniły wlać do nich  bulion, dodać sól , pieprz, ziele angielskie i liść laurowy. Dusić około 30 minut, po tym czasie sprawdzić czy są miękkie. Wyjąć z bulionu na talerz (łatwiej będzie zrobić nam sos). W garnuszku roztopić 2 łyżki masła, dodać do nich 2 łyżki mąki i mieszając do połączenia składników zrobić zasmażkę. Bulion na patelni zagotować, dodać do niego chrzan i ciągle mieszając wlać zasmażkę. Gotować na małym ogniu jeszcze przez chwilę, dodać łyżkę śmietany i posypać koperkiem. Do ugotowanego sosu przełożyć polędwiczki.



4 komentarze:

  1. mkam pytanie jaką śmiatnę trzeba dodać ? kwaśną czy słodką ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja lubié smietané ukwaszoná i w wiekszosci potraw wlasnie taka dodaje. Ale jak dodasz slodka - tez bedzie smaczne :)

      Usuń
  2. Witam,
    ile bulionu warzywnego należy użyć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Ilość bulionu zależy od ilości sosu, którą chcemy uzyskać. Myślę, że 1-1.5 szklanki jest ok :-))

      Usuń