Kiedy mamy niesamowitą ochotę na coś słodkiego (a chyba każdego od czasu do czasu dopada takowe uczucie) ale niestety mamy tez lenia do jakiś większych działań kuchennych proponuje zaserwować sobie i domownikom prosty i stary jak świat deser: galaretkę :)
Możemy podać ją z owocami, ubitą śmietaną kremówką lub jej chudszym zamiennikiem tzw "śnieżką"
Ponieważ akurat nie miałam pod ręką żadnych owoców do wzbogacenia deseru, zrobiłam szybki i banalnie prosty angielski sos waniliowy czyli tzw. custard.
Znacznie rzadszy od naszego budyniu podawany w Anglii jako dodatek do lodów, ciast i deserów.
Bardzo popularny, bardzo smaczny i niestety ... bardzo kaloryczny :-(
Znacznie rzadszy od naszego budyniu podawany w Anglii jako dodatek do lodów, ciast i deserów.
Bardzo popularny, bardzo smaczny i niestety ... bardzo kaloryczny :-(
Składniki:
- 1 galaretka pomarańczowa
- 1 galaretka poziomkowa
Na sos:
- 1/2 szkl. mleka
- 1/2 szkl. śmietany 30%
- 2 żółtka
- 1 całe jajko
- 60g cukru
- ziarenka z 1 laski wanilii lub odrobina cukru waniliowego
Wykonanie:
Galaretki przyrządzamy wg przepisu na opakowaniu. jeśli bardzo nam się spieszy i chcemy, aby nasza galaretka szybciej stężała zmniejszamy ilość wody.
Mleko i śmietankę wlewamy do rondelka, dodajemy nasionka wanilii lub cukier waniliowy. Gotujemy na małym ogniu,doprowadzając do wrzenia. Odstawiamy i studzimy. Żółtka i całe jajko ucieramy na puch z cukrem. Kiedy masa będzie już gęsta a cukier niewyczuwalny, powoli, cały czas mieszając, wlewamy do niej mleko z wanilią. Następnie masę przelewamy znowu do garnuszka, który stawiamy na najmniejszym ogniu i podgrzewamy bardzo ostrożnie, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Należy uważać, aby nie zagotować sosu!Spowodowałoby to ścięcie się żółtek i zamiast sosu byłaby jajecznica :) Tak przyrządzony sos możemy podawać np do naleśników, szarlotki, albo jak u mnie do galaretki ... Jest pyszny zarówno na ciepło jak i na zimno.
Sorki że śmiem zauważyć ,SUSTARD to nic innego jak budyń waniliowy ,nie galaretki
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarz jednak uwaga nie jest trafna. Custard (bo pewnie o to chodzi) to nie tylko określenie budyniu, to także nazwa popularnego angielskiego kremu tak jak napisałam we wprowadzeniu. Tytuł i wpis odnosi się do galaretek z angielskim krem waniliowym zwanym CUSTARD :)) Pozdrawiam.
Usuń