wtorek, 31 grudnia 2013

KLASYKA PRZYJĘĆ CZYLI SZYNKA W GALARECIE

Klasyczna przekąska na wszelakie przyjęcie domowe. 
Jest smaczna i niskokaloryczna, spokojnie więc mogą ją wcinać osoby dbające o linię :) . 
 Przy dekoracji warzywami można puścić wodzę fantazji i nasze galaretki finezyjnie udekorować, do czego... nie ukrywam ... zabrakło mi cierpliwości:)


Składniki: (ilość składników uzależniona od ilości porcji, które chcemy uzyskać)
  • szynka konserwowa
  • kukurydza
  • marchewka
  • żelatyna
  • bulion

Wykonanie:


W gorącym bulionie (ja miałam warzywny, uzyskany po gotowaniu warzyw na sałatkę) rozpuszczamy żelatynę w ilości przewidzianej na opakowaniu. Studzimy. W tym czasie szynkę kroimy w paseczki. Kukurydzę odcedzamy. Marchewkę gotujemy i kroimy w kostkę. Oczywiście warzyw używamy dowolnych wg upodobania. Możemy użyć gotowanych jajek, czerwonej papryki, groszku konserwowego i wielu innych składników, gdyż tak naprawdę do szynki w galarecie pasuje chyba wszystko :) Ponieważ przygotowywałam szynkę w małych pojemniczkach, nie mogłam użyć zbyt wielu dodatków. W kubeczki nakładamy nasze pokrojone warzywa, szynkę i zalewamy przestudzonym bulionem. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.