poniedziałek, 23 grudnia 2013

WIGILIJNA KAPUSTA Z GRZYBAMI

Kapusta z grzybami to coś, za czym w dzieciństwie nie przepadałam. 
Teraz jednak, nie wyobrażam sobie wieczerzy wigilijnej bez tego tradycyjnego przysmaku 😉 
Potrawa jest bardzo prosta,  a warunkiem jej smaku jest dobra kapusta kiszona.



Składniki:
  • 600 g kiszonej kapusty 
  • 2-3 listki laurowe
  • ziele angielskie
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku
  • 2  cebule
  • łyżka sklarowanego masła
  • 50 g suszonych prawdziwków
  • 50 g suszonych podgrzybków

Wykonanie:

Kapustę (jasną, lekko kwaśną) kroimy drobno, przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy trochę soli, ziele angielskie, liść laurowy i  gotuj na malutkim ogniu do miękkości (ok.45minut)

Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy na ok 30 minut, następnie gotujemy w tej samej wodzie, w której się moczyły do miękkości. Po ugotowaniu jeśli są duże kroimy je na mniejsze kawałki, a jeśli małe zostawiamy w całości, żeby były dobrze wyczuwalne w kapuście.

Cebule kroimy w drobniutką kosteczkę i na sklarowanym maśle podsmażamy ją na złoty kolor, a następnie przekładamy do naszej kapusty z grzybami. Całość mieszamy, podgrzewamy raz jeszcze i doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz odrobiną cukru.