wtorek, 17 grudnia 2013

ŚLEDZIE Z PIECZARKAMI W POMIDOROWEJ ZALEWIE

Pyszne śledziki w pomidorowej zalewie, takiej ani za słodkiej, ani za kwaśnej - bo taką właśnie lubię najbardziej  ❤
Przepis na zalewę jest u mnie taki "żelazny", korzystam z niego zarówno do zalewania śledzi jak i różnego gatunku usmażonych ryb.



Składniki:
  • 800 g matiasów
  • 3 cebule
  • 200 g pieczarek
  • 4 ogórki konserwowe
  • łyżka oleju
Zalewa:
  • 1 szkl wody
  • 1/4 szkl oleju 
  • 2 łyżki octu
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki ketchupu pikantnego
  • pieprz
  • sól do smaku

Wykonanie:

Śledzie moczymy (aby pozbyć się nadmiaru soli) w wodzie lub mleku 1-2h, nie dłużej. Po wymoczeniu kroimy w kawałki ok 2cm. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy posiekaną cebulę, smażymy do zezłocenia i dodajemy dowolnie pokrojone pieczarki. Smażymy całość ok 10 minut po czym dodajemy pokrojone w paseczki ogórki konserwowe. Wszystkie składniki zalewy dodajemy kolejno do zawartości naszej patelni mieszamy - ew. doprawiamy, aby uzyskać ulubiony smak. Zagotowujemy. W wysokim słoiku układamy śledzie, zalewamy wystudzoną wcześniej zalewą - kolejna warstwa śledzi i znowu zalewa, aż do wyczerpania składników. Wstawiamy do lodówki. Mogą tam spokojnie stać nawet kilkanaście dni.