niedziela, 1 grudnia 2013

ZAPACH DOMU CZYLI SŁODKIE BUŁKI Z KRUSZONKĄ I POWIDŁAMI

Drożdżowe bułeczki z kruszonką to właściwie rzecz nie wymagająca komentarza ... są pyszne, mięciutkie, z maślaną kruszonką a powidła śliwkowe podkreślają dodatkowo ich smak ...



Składniki (na około 13 -14 sztuk):
  • 500-600g  mąki pszennej
  • 30 g drożdży świeżych
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 3/4 szklanki  mleka
  • 2 jajka
  • 1/2 op. cukru wanilinowego
  • 4 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • kilka kropli aromatu cytrynowego
  • 1 jajko (do posmarowania bułek)
 Na kruszonkę:
  • 120 g mąki pszennej
  • 4 czubate łyżki cukru
  • 60 g miękkiego masła

Wykonanie:
Zrobić rozczyn: z rozkruszonych drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i części podgrzanego wcześniej mleka. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy rozczyn wyrośnie, wlać go do miski z przesianą mąką, następnie dodać ubite jaja, roztopione masło, aromat, szczyptę soli  i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1h. 



Gdy ciasto podwoi objętość jeszcze raz, krótko wyrobić, podzielić na mniej więcej równe części i formować bułeczki, nadziewając je powidłami. Technika formowania jest dowolna: można rozwałkować gruby placek i szklanką wycinać kółka, można ukulać podłużny wałek i podzielić go sobie nożem na równe części, a można zwyczajnie odrywać kawałki ciasta, formując w dłoniach płaski placuszek. Następnie układać bułeczki  sklejeniem do dołu na  blaszce uprzednio wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą i odłożyć na pół godziny w ciepłe miejsce, do ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać kruszonką.
Piec w temperaturze 190ºC przez około 25 minut.







HAZELNUT MUSHROOMS NA MAŚLE

Lubicie brązową odmianę pieczarek? 
Jeśli do tej pory nie jedliście polecam gorąco. Tu w UK ta odmiana jest bardzo popularna. Są pyszne, trochę twardsze od tradycyjnych białych i bardziej aromatyczne. Ich smak też jest wyraźniejszy. Fajnie komponują się z mięsem oraz makaronami. 
 Bardzo dobra jest też zupa z nich przyrządzana ( przetestowałam :) ). 
Ja podsmażyłam je na sklarowanym maśle i podałam posypane szczypiorkiem  jako dodatek obiadowy. 
Były pyyycha!
Odkąd odkryłam ich smak, przestałam kupować te białe ...



Składniki:

  • 250g pieczarek brązowych (brunatnych)
  • 2 łyżki sklarowanego masła
  • sól
  • koperek lub szczypiorek


Wykonanie:

Pieczarki delikatnie czyścimy, kroimy na ćwiartki. Masło podgrzewamy w garnuszku. Do gorącego masła przekładamy pieczarki, lekko solimy, podsmażamy na małym ogniu ok 10min mieszając. Posypujemy szczypiorkiem.