piątek, 29 listopada 2013

COŚ DO CHLEBA CZYLI KOPERKOWA PIECZEŃ Z MIELONEJ KARKÓWKI

Dobra na zimno do kanapek (można wtedy z czystym sumieniem powiedzieć: wiem co jem 😉) ale i fajnie smakuje na ciepło jako danie obiadowe z ziemniaczkami i np. gęstym sosem pomidorowym jak u mnie. 
Oczywiście do przygotowania pieczeni możemy wykorzystać dowolne mięso mielone, ale  z karkówki pieczeń wychodzi wyjątkowo pyszna 👌



Składniki:
  • 1kg mięsa mielonego z karkówki
  • 2 kajzerki
  • 2 czubate łyżki posiekanego koperku
  • 4 całe jaja
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • szklanka bulionu warzywnego
  • olej do posmarowania wierzchu pieczeni

Wykonanie:

Bułki zalać zimnym bulionem i odstawić na kilkanaście minut, aby napęczniały, po czym zmiksować. Mięlone wymieszać z jajkami, napęczniałą bułką, koperkiem. Doprawić solą,  pieprzem i majerankiem. Dokładnie wyrobić na gładką masę. Foremkę podłużną wysmarować tłuszczem, obsypać bułką tartą, włożyć masę mięsną, wyrównać, a wierzch posmarować olejem.



Piec ok. 1h w temp.180st