środa, 27 listopada 2013

SMAK DZIECIŃSTWA CZYLI DESER Z BUDYNIU I KASZKI MANNY

Dziś coś na słodko bez użycia piekarnika :) 
Budyń czekoladowy i kaszka ... smak dzieciństwa, mam nadzieję, że dla większości z Was miłe wspomnienia. 
Ja pamiętam, że budyń i kisiel gotowało się u mnie w domu bardzo często, a ciasto piekło się tylko na niedzielę.
Teraz pomału i kisiel i budyń odchodzi w zapomnienie, a szkoda bo to szybki i bardzo smaczny pomysł na popołudniowy deser ...





Składniki: (na 6 szklaneczek)

  • 2 budynie czekoladowe z cukrem
  • 4 czubate łyżki kaszy manny
  • 2 czubate łyżki cukru
  • 1.5l mleka
  • kilka kropli aromatu waniliowego
  • starte orzechy laskowe i czekoladowe ozdoby do dekoracji deseru


Wykonanie:

2 budynie czekoladowe ugotować w 1l mleka wg przepisu na opakowaniu. 1/2 ugotowanego budyniu rozlać od razu do szklaneczek, druga połowę odstawić. W drugim garnku zagotować 0.5l mleka z cukrem i kilkoma kroplami aromatu waniliowego. Gotować ok 5 min (od zagotowania) na małym ogniu ciągle mieszając, aby kaszka nie przywarła do dna. Po tym czasie wlać kaszkę na pierwszą wartstwę czekoladowego budyniu w naszych szklaneczkach. Na kaszkę wlewamy pozostały budyń. Posypujemy startymi orzechami laskowymi oraz (ale to już kiedy budyń dobrze wystygnie) czekoladowymi ozdobami. Można jeść jeszcze ciepły, ale i z lodówki jest bardzo smaczny.