poniedziałek, 25 listopada 2013

PLACEK PO ZBÓJNICKU

Placek po zbójnicku to pyszne i sycące danie (z typu jesienno-zimowych). Zestawienie ulubionych chyba przez wszystkich placków ziemniaczanych z warzywno-paprykowym sosem genialnie się komponuje. 
Oczywiście do gulaszu możemy użyć dowolnych składników i przypraw - tu rządzi całkowicie swoboda i nie stresujmy się, że nasz placek po zbójnicku będzie odbiegał od "oryginału" :)) 
Ma on nam po prostu  smakować :)


Składniki na gulasz :

  • 0,8 kg mięsa wieprzowego- może być łopatka,szynka
  • 1  cebula,
  • 2 ogórki konserwowe,
  • kilka pieczarek,
  • 1 czerwona papryka
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • sól, 
  • pieprz, 
  • liść laurowy, 
  • ziele angielskie,
  • majeranek 
  • papryka słodka
  • papryka ostra


Wykonanie:
Mięso kroimy w kostkę .
Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki, tak samo robimy z ogórkami. Paprykę kroimy w kostkę. Mięso oprószamy solą, pieprzem, papryką i majerankiem i
obtaczamy w mące. Następnie wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy dość mocno z każdej strony. Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy do podsmażonego mięsa.
Gdy cebula będzie podsmażona dodajemy pokrojoną paprykę oraz pieczarki. Podlewamy całość bulionem i dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa. Pod koniec gotowania dodajemy ogórki i  doprawiamy całość solą i pieprzem według uznania. Jeśli sos jest zbyt rzadki zagęszczamy go łyżką mąki rozrobionej w niewielkiej ilości wody.


Przepis na placki ziemniaczane znajdziecie TUTAJ