wtorek, 19 listopada 2013

TRUSKAWKOWA KLASYKA CZYLI TRUSKAWKOWY DESER

Smaczne, lekkie i orzeźwiające :-)
 czyli to, co tygrysy lubią najbardziej :-)






Składniki:
  • 400 g świeżych truskawek
  • 10 g żelatyny
  • 200 ml śmietanki 30 %
  • 5 łyżek cukru

Wykonanie:

Truskawki myjemy, obieramy, 4-5 sztuk odkładamy do dekoracji. Kroimy na kawałki i miksujemy w blenderze, następnie dodajemy cukier i miksujemy tak długo, aż cukier nie będzie wyczuwalny. Równie dobrze możemy cukier zastąpić cukrem pudrem. Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklanki wrzątku, lekko studzimy i mieszamy z truskawkowym musem.  Śmietanę ubijamy na sztywno i mieszamy z truskawkami. Nakładamy do pucharków  i wkładamy do lodówki na ok 1h. Przed podaniem dekorujemy pozostawionymi truskawkami i ewentualnie kleksem śmietany. Smacznego!