Ta zapiekanka jest kombinacją moich ulubionych smaków: makaronu, białej kiełbasy, brokułów i pysznego sosu serowego. Wymyśliłam ją sama, chociaż eureki nie odkryłam :-)
Najzwyczajniej w świecie połączyłam to, co wg mnie do siebie pasuje :) Uważam, że większość przepisów powstających w ten sposób jest strzałem w 10! Bo chyba intuicja to najlepszy doradca, przynajmniej jeśli już działa się jakiś czas w kuchni :)
Zapraszam zatem na prostą, tanią i bardzo smaczną zapiekankę wg. Walijskiego Pichcenia :))
- op. dowolnego makaronu (zużyłam 1/2 ugotowanej porcji, pozostałą połowę wykorzystałam do innego dania)
- 4 białe kiełbaski
- 1 por
- 2 cebule
- 1 brokuł
- starty ser mozarella (ok. 100g)
- sól
- pieprz
- ostra papryka
- łyżka oleju
Na sos:
- 100ml smietanki 18%
- 1/2 serka topionego o dowolnym smaku ( 100g-ramowego)
- 50ml mleka
- gałka muszkatołowa
Wykonanie:
Makaron ugotować al dente. Brokuł również ugotować al dente. Odcedzić. Cebulę i białą część pora pokroić w piórka, podsmażyć na oleju na złoty kolor, po czym dodać pokrojoną w paseczki białą kiełbasę. Całość wymieszać i smażyć ok 5 minut. Przygotować sos: mleko podgrzać w rondelku, dodać rozdrobniony serek topiony oraz śmietankę. Wymieszać rózgą. Dodać do smaku sól, pieprz, gałkę muszkatołową. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym wcześniej masłem układać na przemian: makaron, kiełbasę z cebulą, brokuł - posolić, popieprzyć, dodać ostrą paprykę do każdej z warstw.
Kiedy składniki wyczerpią się zalewamy zapiekankę naszym sosem serowym i posypujemy po wierzchu startym serem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180st ok 20 minut. Smacznego!