sobota, 16 listopada 2013

ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z BROKUŁAMI I BIAŁĄ KIEŁBASĄ

Ta zapiekanka jest kombinacją  moich ulubionych smaków: makaronu, białej kiełbasy, brokułów i pysznego sosu serowego. Wymyśliłam ją sama, chociaż eureki nie odkryłam :-) 
Najzwyczajniej w świecie połączyłam to, co wg mnie do siebie pasuje :) Uważam, że większość przepisów powstających w ten sposób jest strzałem w 10! Bo chyba intuicja to najlepszy doradca, przynajmniej jeśli już działa się jakiś czas w kuchni :) 
Zapraszam zatem na prostą, tanią i bardzo smaczną zapiekankę wg. Walijskiego Pichcenia :))


Składniki:

  • op. dowolnego makaronu (zużyłam 1/2 ugotowanej porcji, pozostałą połowę wykorzystałam do innego dania)
  • 4 białe kiełbaski
  • 1 por
  • 2 cebule
  • 1 brokuł
  • starty ser mozarella (ok. 100g)
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka
  • łyżka oleju


Na sos:

  • 100ml smietanki 18%
  • 1/2 serka topionego o dowolnym smaku ( 100g-ramowego)
  • 50ml mleka
  • gałka muszkatołowa


Wykonanie:


Makaron ugotować al dente. Brokuł również ugotować al dente. Odcedzić. Cebulę i białą część pora  pokroić w piórka, podsmażyć na oleju na złoty kolor, po czym dodać  pokrojoną w paseczki białą kiełbasę. Całość wymieszać i smażyć ok 5 minut. Przygotować sos: mleko podgrzać w rondelku, dodać rozdrobniony serek topiony oraz śmietankę. Wymieszać rózgą. Dodać do smaku sól, pieprz, gałkę  muszkatołową. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym wcześniej masłem układać na przemian: makaron, kiełbasę z cebulą, brokuł - posolić, popieprzyć, dodać ostrą paprykę do każdej z warstw. 


Kiedy składniki wyczerpią się zalewamy zapiekankę naszym sosem serowym i posypujemy po wierzchu startym serem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180st ok 20 minut. Smacznego!