niedziela, 10 listopada 2013

OGÓRKOWA NA WĘDZONYCH ŻEBERKACH. Z ZIEMNIAKAMI

Zupę ogórkową zazwyczaj gotuję albo drobiu (udkach lub skrzydełkach) - jest wtedy delikatna, albo na wędzonym żeberku - wychodzi wtedy bardziej wyrazista z wędzoną nutą ... obie wersje są smaczne a zależą tylko od tego, co w danym momencie mam w lodówce lub zamrażarce. 
Tym razem wygrzebałam piękne wędzone żeberka ❤  i kości od schabu. 



Składniki:
  • pasek żeberek wieprzowych
  • 1 kość schabowa
  • słoik ogórków kiszonych
  • 5 ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek  selera
  • liść laurowy
  • ziele angielskie 
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka klarowanego lub zwykłego masła

Wykonanie:


Warzywa umyć, oskrobać, pokroić w kostkę.  Żeberka wraz z kością od schabu umyć, zalać wodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie, odrobinę posolić (tak 2 łyżeczki) i gotować ok 25 -30 minut. Następnie dorzucić nasze warzywa: marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki. Gotować do momentu, kiedy warzywa będą miękkie, a mięso będzie odchodzić od kości. Wtedy mięso wyjąć na talerzyk. Ogórki starte na tarce o grubych oczkach przesmażyć chwilę na sklarowanym (lub zwykłym) maśle i przełożyć do zupy w momencie, kiedy warzywa są już ugotowane. Nie dodajemy ogórków wcześniej, ponieważ sok z ogórków spowoduje, że warzywa nie dogotują się i będą twarde. Gotować całość jeszcze około 10 minut. Jeśli zupa jest za mało kwaśna, dolać soku od ogórków (wg własnych upodobań). Doprawić do smaku solą i pieprzem. Posypać pietruszką lub koperkiem. Mięso z obranych żeberek pokroić w kostkę i dorzucić do zupy.