sobota, 9 listopada 2013

BEKONOWE ZAWIJAŃCE Z PIERSI KURCZAKA

Bardzo fajny (a raczej smaczny) pomysł na pożywne danie obiadowe. 
Do środka rozbitej piersi z kurczaka możemy włożyć wszystko co lubimy, nie musimy ściśle trzymać się przepisu. 
Może to być kolorowa papryka, suszone pomidory lub inne ulubione warzywa. Zawijańca możemy jeść na ciepło z sosem i kaszą lub na zimno, pokrojonego na plastry. 
Warunkiem jest tylko jak największa pierś. 
Polecam przepis na różne domowe imprezy - na pewno zaskoczycie nim mile swoich gości 😊


Składniki na 2 szt:
  • 2 duże piersi z kurczaka
  • 10 plasterków bekonu
  • serek kremowy typu philadelfia
  • ser żółty
  • mały brokuł
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka
  • czosnek granulowany
Wykonanie:

Filet z kurczaka rozbijamy tłuczkiem najlepiej przez folię, aby nie porwać mięsa. Rozbity płat solimy, pieprzymy, posypujemy odrobiną czosnku granulowanego oraz słodkiej papryki. Następnie smarujemy go serkiem philadelfia lub innym białym twarożkiem i posypujemy startym na oczkach żółtym serem. 




Brokuł gotujemy w lekko osolonej wodzie al dente, po czym studzimy i układamy różyczki brokuła na naszym filecie. Całość zwijamy ściśle i układamy na rozłożonych plastrach boczku.





Plastry boczku owijamy dokładnie wokół naszej drobiowej roladki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220st. Pieczemy ok. 25 minut.