niedziela, 20 października 2013

CZOSNKOWE GRZANKI Z PIEKARNIKA. Z CHORIZO I JAJKIEM

Bardzo lubię tosty, grzanki i wszelkie kanapki na ciepło. 
Sprawdzają się super w jesienne wieczory, kiedy plucha za oknem i chce nam się czegoś ciepłego i bardziej pożywnego, 
ale także jako przekąska imprezowa.
Oczywiście to co znajdzie się na naszej grzance zależy od naszej inwencji 😊
U mnie na chrupiącej grzance znalazło się pikantne chorizo, jajko, słodka papryka i ciąąągnąca mozzarella ... pychotka!



Składniki:
  • kilka kromek pieczywa
  • oliwa
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 laska chorizo
  • 2 ugotowane jajka
  • ser dobrze topiący się (ja miałam mozzarellę)
  • słodka papryka
Wykonanie:

Czosnek drobniutko siekamy, zalewamy 2-3 łyżkami oliwy, odstawiamy na 10-15 minut. Kiełbasę chorizo kroimy na półplasterki i podsmażamy chwilę na patelni.  Pieczywo kroimy z ukosa na kromki. Każdą kromkę smarujemy oliwą z czosnkiem, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na naszych grzankach układamy chorizo, pokrojone plasterki jajka i posypujemy słodką papryką.


Całość posypujemy serem startym na drobnych oczkach i pieczemy w temperaturze 185 st. 10-12 minut.


Efekt końcowy ...