poniedziałek, 14 października 2013

JOGURTOWA BABKA Z BORÓWKAMI

Ciasta na jogurcie (z jogurtem? - nie wiem, która forma bardziej jest tu poprawna) są od kilku lat bardzo "modne" 😎 
No i wcale się nie dziwię, że zawładnęły naszymi sercami i ... podniebieniami. Są szybkie do zrobienia, nieskomplikowane, wilgotne i zawsze wychodzą :-) Możemy więc szaleć piekąc je z najróżniejszymi owocami, z kruszonką lub bez, w podłużnej formie lub okrągłej ... efekt jest zawsze jeden: otrzymamy proste, ale pyszne co nieco do kawy lub popołudniowej herbatki.

U mnie dziś dla odmiany w formie babki, upieczonej w podłużnej foremce "keksowej" 😍
Pamiętajmy, że piekąc ciasto z dodatkiem jogurtu, wszystkie produkty muszą mieć temperaturę pokojową.




Składniki:
  • 250 g  borówki amerykańskiej (równie dobrze mogą być jagody)
  • 150 g masła 
  • 3 jajka
  • 120 g cukru
  • ½ łyżeczki cukru waniliowego
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 270g mąki pszennej
  • kilka kropli aromatu waniliowego lub cytrynowego
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Jagody umyć, odsączyć na sicie. Miękkie masło o temperaturze pokojowej, cukier, cukier waniliowy i aromat utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać po jednym całym jajku. Następnie dodać jogurt i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać tylko do połączenia się składników, po czym wrzucić odsączone borówki i ponownie delikatnie wymieszać. Formę keksową wysmarować margaryną i posypać bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do  180°C ok 45- 50min . 
Można zrobić wersję ciasta na blaszce, będzie wtedy niższe i posypać całość kruszonką. Jest równie smaczne.