niedziela, 29 września 2013

BRUSCHETTA Z POMIDORAMI

Pyszna, chrupiąca, lekko czosnkowa bagietka + słodkie pomidory i ciągnąca się mozzarella to wspaniały pomysł na ciepłe śniadanie, kolację czy popołudniową przekąskę. 
Oryginalny przepis pochodzi z Włoch - stąd też nazwa tej pysznej grzanki. Każdy kto raz spróbuje bruschettę zakocha się w jej smaku bez pamięci ...




Składniki:

  • 1 bagietka
  • 2-3 pomidory (dojrzałe i słodkie)
  • 1 drobno posiekana cebula
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  •  bazylia - najlepiej świeża
  • sól
  • pieprz
  • mozzarella
  • oliwa



Wykonanie:

W miseczce mieszamy: oliwę, drobno posiekany ząbek czosnku,połowę posiekanych listków bazylii. Odstawiamy na 0.5h. Bagietkę kroimy na ukośne kromki. Pomidory parzymy wrzątkiem, ściągamy skórkę. Kroimy w kostkę usuwając przy tym pestki. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, pozostałą bazylię siekamy.W miseczce mieszamy:pomidory, cebulę, bazylię i wsypujemy mozzarellę.
Piekarnik nagrzewamy do 200st, blachę wykładamy papierem do pieczenia. Każdą kromkę bagietki moczymy w oliwie z czosnkiem układamy na blachę i wkładamy do piekarnika na ok 5-7 minut, aby się podpiekły. Następnie wyjmujemy i na każdą kromkę nakładamy naszą mieszankę pomidorową. Wkładamy ponownie do piekarnika na ok 5-7 min.