Szukaj na blogu

piątek, 27 września 2013

MÓJ COLESŁAW

Colesław to jedna z najpopularniejszych surówek w UK. 
Składa się tylko z dwóch składników: poszatkowanej białej kapusty i marchewki (i oczywiście przypraw).  Niestety ta oryginalna nie smakuje mi, zbyt dominuje w niej octowo-słodki smak ... ale taka domowa to pychotka, którą mogłabym jeść do obiadu każdego dnia.




Podstawowy przepis jest następujący:

Składniki:

  • biała kapusta
  • marchewka
  • mała cebulka
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny
  • cukier puder
  • majonez
  • jogurt naturalny
  • natka lub koperek

ale czasem go modyfikuje i dodaję kawałek pora, innym razem gotowane jajko, a jeszcze innym razem ogórka kiszonego, który bardzo fajnie komponuje się ze składnikami sałatki ...

Wykonanie:

Kapustę drobno siekamy (ja ścieram na tarce na oczkach), marchewkę ścieramy na tarce, cebulkę drobno kroimy. W miseczce przygotowujemy sos: jogurt mieszamy z majonezem (ja biorę pół na pół), dodajemy sól, pieprz, odrobinę cukru pudru  i trochę soku z cytryny. Sos mieszamy i zalewamy nim warzywa. Posypujemy natką lub koperkiem, mieszamy i chłodzimy w lodówce ok 1h.
Nie podaję dokładnych proporcji na przyprawy, gdyż wszystko zależy od naszych upodobań smakowych. Niektórzy wzbogacają smak sałatko dodatkowo ostrą musztardą lub chrzanem.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF