wtorek, 24 września 2013

KURCZAKOWA Z KASZĄ JAGLANĄ

Zupa kurczakowa to kopalnia witamin i samo zdrowie. 
Chude mięsko + pyszne warzywa ( o tej porze roku najlepsze) do tego bardzo zdrowa kasza jaglana i mamy obiad zdrowy, smaczny i niskokaloryczny.
 Ja gotuję jej zazwyczaj sporą ilość, i mam jedzonko na 3 dni. 
Niestety, w mojej miłości do tego typu zup jestem .... buuu... osamotniona :( więc męskiej części rodziny i tak muszę w tym czasie gotować coś innego.






Składniki:

  • 2 małe piersi z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • łodyga selera naciowego
  • kawałek selera
  • biała część pora
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól
  • 1/3 szklanki kaszy jaglanej

Wykonanie:

Piersi myjemy, zalewamy wodą dodajemy obrane warzywka, ziele angielskie, liść laurowy, sól i gotujemy na małym ogniu do miękkości mięsa i warzyw. Po ugotowaniu warzywa i mięso wyjmujemy a na bulion wsypujemy wcześniej wypłukaną kaszę. Gotujemy ok 30 minut. Pokrojone w kostkę warzywka oraz pokrojoną w paski pierś z kurczaka dorzucamy do naszego bulionu z kaszą. Doprawiamy do smaku, posypujemy natką pietruszki i ... zjadamy :)