niedziela, 8 września 2013

NALEŚNIKI Z JAJECZNICĄ I ŁOSOSIEM


Naleśniki na słodko jem hmm ... chyba nie częściej niż raz na 2 m-ce, kiedy "weźmie" mnie ochota na coś słodkiego 😊
Wtedy serwuję je sobie w najbardziej tradycyjny sposób: z cukrem lub powidłami. Częściej robię naleśniki z wytrawnym nadzieniem - dziś z puszystą jajecznicą i łososiem. 
Pyszne zestawienie, polecam!

Składniki na farsz: (na 2 naleśniki - są bardzo syte, i z reguły nie zjada się więcej niż 1 sztukę)

  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • olej
  • 2 łyżki mleka
  • kawałki wędzonego łososia
  • koperek lub szczypiorek


Wykonanie:

Upiec cienkie naleśniki wg ulubionego przepisu. Mój jest TUTAJ.



Następnie jajka roztrzepać w miseczce, razem z mlekiem, solą i pieprzem. Proporcje uzależnione są od tego, na ile osób przygotowujemy naleśniki. Patelnię rozgrzać, nalać odrobinę oleju (lub łyżeczkę sklarowanego masła) usmażyć nie mocno ściętą jajecznicę. Łososia pokroić w paseczki. Gorący naleśnik pokrywamy do połowy jajecznicą, na niej układamy kawałki łososia, posypujemy koperkiem lub szczypiorkiem i składamy na pół. Zjadamy gorący :-)