piątek, 6 września 2013

MINESTRONE CZYLI WŁOSKA ZUPA Z WARZYWAMI I MAKARONEM W POLSKIM WYDANIU

Minestrone to bardzo prosta, ale za razem smaczna zupka pochodzenia włoskiego. 
Jest gęsta od ilości warzyw i sycąca, ale jednocześnie lekka i niskokaloryczna, gdyż nie zawiera śmietany, zasmażki, żadnych wędlin ani mięsa. 
Nie ma dokładnego przepisu na minestrone, w każdym rejonie Włoch urozmaicana jest innymi, zazwyczaj regionalnymi warzywami. 
To taka trochę "zupka śmietnik", do której pasują wszystkie zalegające nam lodówkę lub spiżarnię warzywa 😎




Składniki:
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • 1 czerwona papryka
  • 4 łodygi selera naciowego
  • bulion warzywny
  • sól
  • pieprz
  • słodka i ostra papryka
  • pół cebuli
  • 1 mała cukinia
  • ząbek czosnku
  • oregano
  • puszka pomidorów w sosie własnym
  • koperek
  • ziele angielskie
  • liść  laurowy
  • 2 łyżki oleju

1/2 paczki  makaronu


Wykonanie:

Gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie.Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojone w kostkę: marchewki, pietruszkę, seler, czerwona paprykę ,cukinię i czosnek. Po podsmażeniu przekładamy wszystko do garnka z bulionem, dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie,przyprawy:sól, słodką i ostrą paprykę, odrobinę pieprzu oraz oregano i pokrojony w paski seler naciowy. Gotujemy na małym ogniu ok 15 min po czym wlewamy puszkę pomidorów w sosie własnym i gotujemy kolejne 15 minut. Po tym czasie wszystkie warzywa powinny być już miękkie. Do zupy dodajemy ugotowany wcześniej makaron, posypujemy świeżym koperkiem lub natką.