piątek, 30 sierpnia 2013

GULASZ WOŁOWY Z ZIEMNIAKAMI, PIECZARKAMI I MARCHEWKĄ


Wersja jednogarnkowa pospolitego gulaszu z dodatkiem ziemniaczków, pieczarek i małych marchewek.
Pożywna, sycąca i baaardzo smaczna 😍


Składniki:
  • 1kg mięsa wołowego na gulasz
  • 2 duże cebule
  • 1 por 
  •  ząbek czosnku
  • małe marchewki (ja miałam z puszki)
  • 10 pieczarek
  • kilka małych ziemniaczków
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki oleju
  •  liść laurowy
  • ziele angielskie
  • majeranek
  • tymianek
  •  kminek mielony
  • słodka i ostra mielona papryka
  • sól, pieprz
  • łyżka ostrej musztardy
Wykonanie:
Mięso umyć, oczyścić z ewentualnych błon, pokroić w dużą kostkę, posypać papryką, majerankiem, mielonym kminkiem, tymiankiem, dodać łyżkę musztardy, wymieszać i włożyć do lodówki na ok 2h.
Na patelni rozgrzać olej, dodać mięso, mieszając  smażyć, aż mięso zarumieni się ze wszystkich stron.  Gdy będzie już zrumienione, dodać  posiekaną cebulę, posiekany drobno czosnek i pokrojoną białą część pora. Posypać solą i pieprzem i smażyć aż cebula się lekko zrumieni.


Następnie  podlać mięso szklanką wrzątku, dorzucić liść laurowy, ziele angielskie i dusić pod przykryciem na bardzo małym ogniu, aż mięso będzie miękkie.
Pieczarki umyć, oczyścić, pokroić w plasterki, ziemniaki obrać, opłukać, jeśli udało nam się kupić malutkie - zachować w całości.
Pokrojone pieczarki,ziemniaki i łyżkę koncentratu dodać do mięsa,dusić na małym ogniu aż zmiękną ziemniaki (ok.15-20min). Na koniec dodać małe marchewki, delikatnie wymieszać, doprawić do smaku. Posypać koperkiem lub natką.
Smacznego!