Tuńczyk z puszki sam w sobie ma, jak ja to określam - tępy smak :-) i nie ukrywam, że chociaż jest zdrowy i niskokaloryczny - nie mogłabym jeść go,po wyjęciu z puszki, ot tak... bez dodatków.
Jest on u mnie zazwyczaj jednym ze składników sałatki lub - tak jak dziś pysznej pasty do chleba.
Z dodatkiem bardziej wyraźnych składników (ogórek, musztarda, chrzan itd) smakuje rewelacyjnie.
Składniki:
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 2 ogórki konserwowe
- 1 ogórek kiszony
- 2 jajka
- łyżka majonezu
- łyżeczka musztardy sarepskiej
- koperek
Wykonanie:
Tuńczyka odcedzamy, dusimy widelcem lub rozdrabniamy blenderem. Ogórki i jajka kroimy na drobną kostkę, dodajemy musztardę, pieprz, majonez i koperek. Mieszamy, chłodzimy w lodówce min. 1h, żeby składniki się przegryzły.
Z wieloziarnistą bułeczką - pychotka!