środa, 7 sierpnia 2013

PASTA Z TUŃCZYKA I OGÓRKÓW

Tuńczyk z puszki sam w sobie ma, jak ja to określam - tępy smak :-) i nie ukrywam, że chociaż jest zdrowy i niskokaloryczny - nie mogłabym jeść go,po wyjęciu z puszki, ot tak... bez dodatków. 
Jest on u mnie zazwyczaj jednym ze składników sałatki lub - tak jak dziś pysznej pasty do chleba.
Z dodatkiem bardziej wyraźnych składników (ogórek, musztarda, chrzan itd) smakuje rewelacyjnie.




Składniki:
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 2 ogórki konserwowe
  • 1 ogórek kiszony
  • 2 jajka
  • łyżka majonezu
  • łyżeczka musztardy sarepskiej
  • koperek


Wykonanie:

Tuńczyka odcedzamy, dusimy widelcem lub rozdrabniamy blenderem. Ogórki i jajka kroimy na drobną kostkę, dodajemy musztardę, pieprz, majonez i koperek. Mieszamy, chłodzimy w lodówce min. 1h, żeby składniki się przegryzły.




Z wieloziarnistą bułeczką - pychotka!