czwartek, 1 sierpnia 2013

ROLADKI DROBIOWE Z KURKAMI I FETĄ

Od dłuższego czasu miałam ochotę na roladki drobiowe, tylko zastanawiałam się jaki zrobić do nich farsz.
 No i wybór padł na kurki 😍
Dla podkręcenia  smaku tych delikatnych grzybków dodałam słoną fetę. 
Bardzo fajna kompozycja smakowa.



Składniki:
  • 1kg piersi z kurczaka
  • 0.5kg kurek (ja miałam mrożone)
  • 1 duża cebula 
  • ser feta
  • sklarowane masło 
  • sól, pieprz
  • przyprawa do kurczaka
  • śmietana 18%
  • łyzka mąki do zagęszczenia sosu
  • bulion warzywny
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • trochę mleka do podduszenia kurek
  • oliwa lub olej do smażenia


Wykonanie:


Pierś z kurczaka  rozbijamy na cienkie kotlety (najlepiej robić to przez  folią spożywczą, żeby nie poszarpać mięsa). Posolić i popieprzyć, ew. posypać przyprawą do kurczaka. Kurki odmrażamy. Myjemy  i osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki. Dusimy w mleku przez ok 15 minut na małym ogniu, aby pozbyć się ew.goryczki, która jest charakterystyczna przy mrożonych grzybach. Odcedzamy. Cebulę siekamy na drobną kostkę. Na patelnię  rozgrzewamy sklarowane masło (obowiązkowe do kurek) wrzucamy cebulę i podsmażamy na złoty kolor. Następnie dodajemy kurki i smażymy ok 15minut na małym ogniu. Solimy, pieprzymy.





Część podsmażonych kurek przeznaczymy na farsz, a część na sos. Farsz wykładamy na rozbitych filetach, obok kurek kładziemy słupek sera feta. 




Zawijamy roladki, spinając je wykałaczką lub obwiązując nitką.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy nasze roladki z każdej strony, aż do zrumienienia. Pozostałe podsmażone kurki przekładamy do garnka, podlewamy bulionem, wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie, lekko solimy. Podsmażone roladki przekładamy do sosu i  dusimy wszystko ok 25 min, po czym zaciągamy mąką, doprawiamy śmietaną i obowiązkowo świeżym koperkiem. 




Zjadamy z ziemniakami lub ryżem.