środa, 17 lipca 2013

ZAPIEKANKA Z RYŻU I MIĘSA MIELONEGO

Przepisów na zapiekanki są tysiące! 
Większość z nich robiona jest z makaronem + dodatkowe składniki.
Większość ma też umieszczane składniki w kolejności - warstwowo, ja postanowiłam pokombinować dziś z ryżem , a  wszystkie składniki wymieszać wcześniej, doprawić i wtedy zapiec. 
Wyszło bardzo smacznie 😊  powiem nieskromnie....


Składniki:
  • 400g  mięsa mielonego
  •  2 woreczki ryżu
  •  kartonik pomidorów (lub puszka) krojonych bez skóry
  • 300g pieczarek
  •  ser żółty bądź mozzarella 
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  •  majeranek, bazylia, oregano, sól, pieprz
  •  olej do podsmażenia

Wykonanie:

Ugotować ryż w lekko osolonej wodzie. Przestudzić. Na oleju zeszklić drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Dodać mięso mielone - posolić, popieprzyć, a gdy już będzie usmażone doprawić majerankiem, oregano, i bazylią. Do podsmażonego mięsa dorzucić pokrojone w kostkę pieczarki. Jeszcze chwilę smażyć, następnie dorzucić pomidory. Dokładnie wymieszać, dodać ugotowany wcześniej ryż, ew.doprawić do smaku (ja dodałam dodatkowo łyżkę pikantnego ketchupu). Przełożyć masę do naczynia do zapiekania.



Wyrównać, posypać na wierzchu startym serem.



Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 25min.