poniedziałek, 1 lipca 2013

DOMOWE BEZY ZE ŚMIETANĄ I OWOCAMI

Domowe bezy są o niebo lepsze od tych, kupionych w sklepie. 
Ich zrobienie nie wymaga ani dużych nakładów finansowych ani dużo pracy. Wystarczy mieć białka (np. niewykorzystane  od ciasta) i poznać kilka sekretnych trików, na ich zrobienie 😉 
Ważne jest, aby białka, które ubijamy były mocno schłodzone. Oddzielając białka od żółtek, należy uważać, żeby ani kropla żółtka nie dostała się do białek, możemy wtedy mieć problemy z dokładnym ich ubiciem.
Poza tym ważna jest temperatura suszenia bezów. Bezy suszy się w temp.90-140st, ok 2-3h, przy uchylonych delikatnie drzwiczkach piekarnika.



Składniki na bezy:
  • 3 schłodzone białka
  • 150 g drobnego cukru
  • szczypta soli
Przybranie:
  • śmietana kremówka 36%
  • galaretka malinowa rozpuszczona w połowie przewidzianej na opakowaniu wody
  • dowolne owoce
Śmietanę ubijamy (wczesniej chłodzimy ją w lodówce), kiedy zaczyna gęstnieć dodajemy wystudzoną i tężejącą już galaretkę. Ubijamy do połączenia składników.

Wykonanie:

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier. Idealnie ubite białka z cukrem mamy wtedy, kiedy spokojnie możemy odwrócić miskę, i masa białkowa się trzyma. Nakładamy masę do szprycy lub worka z odciętą końcówką, i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia dowolne kształty: małe kleksiki lub większe - płaskie, jeśli chcemy bezy sklejać po 2 kremem, lub nakładać na nie śmietanę czy owoce (tak jak ja to zrobiłam).








WIOSENNA JARZYNOWA Z GROSZKIEM I KALAFIOREM

Dziś przepis na prostą, lekką i typowo letnią zupkę z  młodego zielonego groszku z dodatkiem młodej włoszczyzny i kalafiora. 
Młode warzywka są tak bogate w swoim smaku, że zupa wyszła dosłownie słodka!
A dodatek malutkich klopsików jeszcze wzbogacił jej smak :) 
O tej porze roku takie zupki są idealne na obiad a także i na kolację, jeśli lubimy zjeść wieczorem coś ciepłego...


Widząc młody groszek nie mogłam się oprzeć, żeby nie kupić.... mimo.. niestety wysokiej ceny :(




Składniki:

  • 4 skrzydełka
  • 2 młode marchewki,
  • 1 młoda pietruszka
  • kawałek selera naciowego
  • pół szklanki młodego groszku
  • 3 młode ziemniaki
  • 5-6 różyczek kalafiora,
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz.
  Wykonanie:
 Do garnka wlewamy wodę, dodajemy umyte skrzydełka - gotujemy 15 minut po czym dodajemy marchewkę i pietruszkę pokrojoną w talarki,różyczki kalafiora,seler naciowy pokrojony w kostkę. Gotujemy kolejne 15 minut i wrzucamy ziemniaki pokrojone w kostkę oraz groszek. Całość gotujemy jeszcze chwile, aby ziemniaki zmiękły, ale nie rozgotowały się. Na koniec doprawiamy pieprzem i solą, dodajemy  posiekaną natkę pietruszki.