Frykadelki to trochę inna odmiana standardowych mielonych.
To takie zrazy tylko, że z mięsa mielonego.
W środku z dodatkiem boczku, papryki lub ogórka. Oczywiście przepis można modyfikować wg uznania dodając do środka mozzarellę, ser żółty, suszone pomidory lub inne ulubione dodatki 😊
Dziś u mnie wersja z pysznym, pieczarkowym sosem ❤
Składniki:
- 800 g mięsa mielonego
- 2 czerstwe kajzerki
- 3 jajka
- 2 cebula (z tego 1 do sosu)
- łyżka masła
- sól
- pieprz
- 20 dag boczku wędzonego
- 300 g pieczarek
- łyżeczka musztardy
- śmietana 18% (ilość wg uznania)
- bułka tarta
- koperek
- olej do smażenia
Wykonanie:
Mięso mielone wyrabiamy wraz z wcześniej namoczoną i odciśniętą bułką. Dodajemy przesmażoną na maśle cebulę, jajka, sól,pieprz i musztardę.Wyrabiamy. Boczek kroimy w cienkie plastry. Z masy mięsnej formujemy kwadraty wielkości plastra boczku. Na masę mielona kładziemy boczek i trochę pokrojonej w kostkę cebulki. Zawijamy ciasno w rulon, który lekko spłaszczamy. Ruloniki obtaczamy w bułce tartej i smażymy z każdej strony w głębokim tłuszczu. Po usmażeniu przekładamy na talerz, na oleju po frykadelkach podsmażamy 1 cebulę, następnie pokrojone w kostkę pieczarki. Podlewamy odrobiną bulionu. Doprawiamy solą i pieprzem. Po 15 minutach dodajemy śmietanę 18% i posypujemy obficie koperkiem. Na sos pieczarkowy wykładamy frykadelki. Podajemy z ziemniakami lub kopytkami. Smacznego!