środa, 12 czerwca 2013

WIATRACZKI KRUCHO-DROŻDŻOWE

Szybciutkie do zrobienia, pyszne krucho-drożdżowe ciasteczka. Nie wymagają dużego nakładu produktów, ani czasu, a efekt naprawdę zadowoli każdego. Są nie za słodkie, więc miłośnicy lukrowanych ciasteczek (w tym moja siostrzyczka) mogę je sobie oczywiście polukrować albo posypać cukrem.
 Dla mnie jednak poniższa wersja jest idealna.


Składniki:
  • 350 g mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 1 kostka Kasi
  • 25 g drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • kilka kropli aromatu cytrtynowego
  • powidła śliwkowe


Wykonanie:

Drożdże wymieszać z cukrem i odrobiną ciepłej wody aż całkowicie się rozpuszczą. Dodać resztę składników, zagnieść gładkie ciasto i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Następnie rozwałkować na około 3 mm, kroić na kwadraty o boku 7 cm. Naciąć każdy róg i zawinąć do środka tworząc wiatraczek, na środek ułożyć kleksik z powideł. Piec w temp.185oC w na złoty kolor (około 20 minut). Po upieczeniu można polukrować lub przybrać wg uznania.
Smacznego :-)