poniedziałek, 13 maja 2013

ŚMIETANKOWY MAKARON ZE SZPARAGAMI

Taki makaron to fajny pomysł na obiad albo ciepłą kolację.
 Lekki, a zarazem ... pożywny 😊 Trochę inna wersja niż popularne spaghetti bolognese czy carbonara... 
Polecam wszystkim miłośnikom makaronów 😍


Składniki:
  • 2 posiekane ząbki czosnku 
  • 1 1/2 szklanki  zielonych szparagów pokrojonych na 3 cm kawałki
  • 1 szklanka mrożonego lub świeżego groszku
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1  drobno posiekana cebula
  • 1 łyżka mąki 
  • 1/4 szklanki bulionu
  • 1/2 szklanki  mleka
  • 100g serka topionego śmietankowego
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Wykonanie:

Zagotować wodę lekko osoloną. Na wrzątek wrzucić pokrojone na kawałki szparagi oraz groszek. Gotować ok. 10 minut, wyjąć łyżką cedzakową. Do tej samej wody wrzucić makaron, gotować ok 10 minut, odsączyć na sicie.
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić cebulę i czosnek, smażyć do zezłocenia cebulki. W miseczce roztrzepujemy łyżkę mąki z kilkoma łyżkami zimnego bulionu. Resztę bulionu wlewamy na patelnię wraz z  mlekiem oraz dorzucamy serek topiony (można pokroić w kostkę, żeby szybciej się rozpuścił). Zagotowujemy nasz sos i ciągle mieszając zaciągamy go roztrzepaną mąką z bulionem. Solimy, pieprzymy do smaku. Na malutkim ogniu gotujemy chwilę, aż sos zgęstnieje. Następnie dodajemy do niego wcześniej ugotowany makaron oraz szparagi i groszek. Całość posypujemy świeżo posiekanym koperkiem lub natką. (u mnie chwilowo brak 😉)






TZATZIKI

Grecki dip czyli nasz sosik o wdzięcznej nazwie tzatziki stał się od pewnego czasu popularnym dodatkiem do grillowanych mięs i ryb. Oczywiście można go wykorzystywać także do maczania w nim pokrojonych w słupki warzyw, albo dodać do sałatki np. greckiej.


Składniki:

  • 1 zielony ogórek
  • op. greckiego jogurtu (jest bardziej gęsty od zwykłego i długo zachowuje swoją konsystencję nawet, kiedy nie trzymamy go w lodówce)
  • sól
  • pieprz
  • 1 ząbek posiekanego czosnku
  • odrobina soku z cytryny


Wykonanie:

Ogórek zielony kroimy bardzo drobno lub ścieramy na tarce na oczkach. Posypujemy lekko solą i odstawiamy na pół godziny, aby ogórki puściły sok. Jogurt solimy, pieprzymy i mieszamy z czosnkiem.Dodajemy kilka kropli soku z cytryny (do smaku) oraz odciśnięte ogórki. Mieszamy i chłodzimy w lodówce przed podaniem.