sobota, 11 maja 2013

SCHAB PIECZONY W RĘKAWIE

Pieczony schab to pyszne rozwiązanie kiedy już nie  mamy ochoty na kanapkę z szynka lub żółtym serem. 
Wychodzi tanio i szybko, bo schab praktycznie piecze się sam, a mamy gwarancję smaku i jakości... no i nie musimy się zastanawiać ile jest w naszym mięsku polepszaczy, wypełniaczy i innych wynalazków, które dominują w sklepowych szynkach.
Taki schab to samo zdrowie!





Potrzebujemy:

  • 1kg schabu
  • pieprz ziołowy
  • słodka papryka
  • majeranek
  • czosnek staropolski
  • sól
Wykonanie:                     
                                            
Schab płuczemy pod wodą i jeżeli to konieczne okrawamy z  tłustych błon.  Nacieramy dokładnie mieszanką ulubionych przypraw. Układamy w formie wyłożonej folią aluminiową lub wkładamy do rękawa do pieczenia. Całość wkładamy na 2 godziny do lodówki aby smaki się połączyły. Następnie pieczemy w piekarniku w 180 stopniach. Czas pieczenia w zależności od wielkości. Ja piekłam 1,5h. 
Podajemy w plastrach z sosem np. pieczeniowym albo chrzanowym lub też serwujemy na kanapkach z dodatkiem musztardy lub chrzanu.