niedziela, 5 maja 2013

SCHAB Z PAPRYKĄ I PIECZARKAMI W POMIDORACH

Pyszny zamiennik naszego tradycyjnego polskiego schaboszczaka ... 
I myślę, że nie tylko pyszny ale i zdrowszy, bo niestety kotlet w panierce to bomba kaloryczna ... 
Duszony schab jest kruchuteńki a zanurzony w pomidorowo-paprykowym sosie nabiera dodatkowego wyrazu ...
 Polecam gorąco! 😍

Składniki:
  • 6 plastrów schabu
  • 1 duża cebula
  • 10 dkg pieczarek
  • 1 czerwona papryka
  • ząbek czosnku
  • mąka do obtoczenia

Na sos:
  • puszka pomidorów w sosie własnym
  • szklanka bulionu warzywnego
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia, papryka słodka
  • natka pietruszki

Wykonanie:

Plastry mięsa osuszamy, nacieramy solą, pieprzem i przeciśniętym czosnkiem. Odstawiamy na godzinę do lodówki, a następnie obtaczamy w mące i smażymy na mocno rozgrzanym oleju z obu stron. Przekładamy do rondelka. Na tej samej patelni podsmażamy cebulę podzieloną w piórka i  drobno pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Po chwili dorzucamy pokrojone pieczarki. Doprawiamy do smaku i dusimy całość 5 minut. 
Sos: bulion mieszamy ze zblendowanymi pomidorami i bazylią. Zalewamy nim wszystkie składniki na patelni i dusimy około 30 minut pod przykryciem na wolnym ogniu, następnie zdejmujemy pokrywkę i dusimy jeszcze około 10 minut, by sos odparował i lekko zgęstniał. Po tym czasie sprawdzamy, czy mięso jest już wystarczająco miękkie.  Na koniec doprawiamy do smaku i posypujemy  obficie natką pietruszki. Smacznego!



Podajemy z niezwykle zdrową kaszą jaglaną.