Ta prosta w wykonaniu i tania zupa jest pełna różnych aromatów, które nadają jej charakterystycznego smaku.
Jest delikatna i lekkostrawna a zarazem pożywna.
Wystarczy podać do niej np naleśniki i cały obiad gotowy.
Wystarczy podać do niej np naleśniki i cały obiad gotowy.
Składniki
- 1 mały kalafior
- kawałek selera
- biała część pora
- 3 marchewki
- 2 łodygi selera naciowego
- śmietana 18%
- 1 porcja rosołowa
- sól
- koperek
- Wykonanie:
- Do garnka z wodą wrzucamy umytą porcję rosołową i gotujemy tak długo, aż mięso zmięknie. Następnie wyciągamy mięso i dodajemy umyte, obrane i pocięte warzywa ( por, seler, marchew, seler naciowy) oraz umyte różyczki kalafiora. Solimy. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Śmietanę wlewamy do miseczki, mieszamy z paroma łyżkami gorącej zupy i wlewamy do garnka, całość doprowadzamy do wrzenia. Zestawiamy z ognia, posypujemy koperkiem. Podajemy z drobnym makaronem.