wtorek, 23 kwietnia 2013

KLASYCZNA KALAFIOROWA Z MAKARONEM

Ta prosta w wykonaniu i tania zupa jest pełna różnych aromatów, które nadają jej charakterystycznego smaku. 
Jest delikatna i lekkostrawna a zarazem pożywna. 
Wystarczy podać do niej np naleśniki i cały obiad gotowy.

Składniki
  • 1 mały kalafior  
  • kawałek selera
  • biała część pora
  • 3 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • śmietana  18%
  • 1 porcja rosołowa  
  • sól  
  • koperek
  • Wykonanie:

  • Do garnka z wodą wrzucamy umytą porcję rosołową i gotujemy tak długo, aż mięso zmięknie. Następnie wyciągamy mięso i dodajemy umyte, obrane i pocięte warzywa ( por, seler, marchew, seler naciowy) oraz umyte różyczki kalafiora. Solimy. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Śmietanę wlewamy do miseczki, mieszamy z paroma łyżkami gorącej zupy i wlewamy do garnka, całość doprowadzamy do wrzenia. Zestawiamy z ognia, posypujemy koperkiem. Podajemy z drobnym makaronem.