sobota, 13 kwietnia 2013

PULPETY RYBNE ZAPIEKANE W SOSIE POMIDOROWYM

Stwierdziłam ostatnio, że jemy stanowczo za mało ryb :-( 
I nie to, że nie lubimy, tylko jakoś tak wychodzi. Rybkę trzeba zjeść świeżutką z patelni, odgrzewana jest już be, musimy być więc wszyscy na obiedzie o jednej porze,co raczej u nas jest rzadkością. Tak więc sporo posiłków przygotowuję z wyprzedzeniem... ale to żadne wytłumaczenie.
 Miał być więc smażony dorsz (niestety mrożony), ale po odmrożeniu i odcieknięciu wody okazało się, że ... filety dorszowe zrobiły się baaardzo cieniutkie :-( 
Nie wiem ile razy ta ryba była glazurowana?! 



Postanowiłam więc filety zmielić i zrobić z nich pulpeciki rybne. I tym sposobem użyliśmy rybki, chociaż w trochę innej postaci.


Użyłam do nich:

  • 1kg filetów z dorsza
  • mała cebula
  • przyprawa do ryb
  • majeranek
  • sol
  • pieprz
  • odciśnięta kajzerka
  • przecier pomidorowy z bazylią i oregano


Wykonanie:

Filety kroimy na kawałki, mielimy w maszynce do mięsa wraz z cebulą o wcześniej namoczoną w mleku kajzerką. Masę rybną przyprawiamy przyprawą do ryb, majerankiem, odrobiną soli i pieprzu. Dobrze mieszamy, aż do dokładnego połączenia składników. Ręką zwilżoną w zimnej wodzie formujemy z masy klopsiki i układamy je w naczyniu żaroodpornym. Całość zalewamy przecierem pomidorowym - ja miałam z kartonika Pudliszki z dodatkiem bazylii i oregano. Sosik delikatnie solimy i pieprzymy. Wkładamy do piekarnika i w 165st. zapiekamy ok pół godziny. Przed wyjęciem można pulpety posypać startym żółtym serem i jeszcze chwilę zapiec, albo doprawić kwaśną śmietaną... wg smaku i upodobań.
Serwować z ziemniakami lub pieczywem.




GALARETKA Z OWOCAMI

Chyba wszyscy lubimy galaretkę z owocami. 
To smaczny, lekki i niskokaloryczny deserek. No i zero ryzyka w przygotowaniu bo ... zawsze się udaje! :)
Mam koleżankę w PL, która od wielu lat uwielbia galaretkę i przed jej wizytą u mnie zawsze pytałam: co upiec? Odpowiedź była jedna.... zrób galaretkę :)
Izuniu - ta galaretka dla Ciebie - niestety tylko wirtualnie ...


Składniki:

  • 2 galaretki owoce leśne
  • 1 galaretka poziomkowa
  • 2 łyżki słodkiej śmietanki 18%
  • owoce: ja miałam truskawki i jeżyny


Wykonanie:

Galaretkę (na 500ml wody) rozpuszczamy w połowie zamieszczonej na opakowaniu wody. Owoce myjemy, zostawiamy kilka jeżyn do dekoracji, resztę jeżyn i truskawek kroimy w dość drobne  kawałki. W naczyniu bądź pucharkach układamy: na spód owoce, zalewamy tężejącą galaretką, chłodzimy, do drugiej tężejącej galaretki dodajemy 2 łyżki słodkiej śmietanki, miksujemy i wlewamy do naszego naczynia, chodzimy. Po stężeniu kolejnej warstwy do trzeciej galaretki dodajemy pokrojony miks owoców, wylewamy na poprzednią warstwę. Chłodzimy. Po wyjęciu z formy jeśli lubimy przybieramy całość kleksikami ubitej śmietany.