piątek, 12 kwietnia 2013

SEROWA Z MIĘSEM MIELONYM

Szybka, smaczna i bardzo pożywna zupka robiona z serków topionych. 
Taka, którą fajnie zjeść jak się wraca w zimny dzień po pracy do domu. Jest bardzo syta, ze względu na zawartość mięsa mielonego. 
Myślę, że zadowoli nawet osoby, które twierdzą, że ... zupą nie można się najeść 😎

Składniki:

  • 400g dobrego (chudego) mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 1 por (biała część)
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • sól, pieprz
  • odrobina ostrej papryki
  • 2 serki topione po 100g (dowolny smak - nasze ulubione)- ja miałam ementaler bez dodatków
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • koperek


Wykonanie:

Cebulę i pora kroimy w kostkę, podsmażamy na łyżce oleju na patelni, rozdrabniając mięso widelcem. Doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną ostrej papryki. Jeśli wydzielił nam się jakikolwiek tłuszcz - odlewamy go.
Gotujemy bulion - do wody wrzucamy marchew, pietruszkę, seler, ziele angielskie, liść laurowy, odrobinę solimy (ew. dodajemy 1 kostkę rosołową, chociaż ja staram się ich unikać). Gotujemy do miękkości. Gdy warzywka są już miękkie, wyjmujemy je z bulionu, a wrzucamy do niego nasze serki topione i przekładamy z patelni mięso mielone. Gotujemy na małym ogniu ok 15-20 minut (do dokładnego rozpuszczenia serków topionych). Na koniec wrzucamy pokrojone w kostkę, wyjęte wcześniej warzywa, posypujemy koperkiem lub natką pietruszki i ... zjadamy :)





 z bagietką... lub ew. z drobnym makaronem, chociaż wersja z bagietką zdecydowanie bardziej mi odpowiada...