czwartek, 11 kwietnia 2013

PENNE W KLASYCZNYM SOSIE POMIDOROWYM

Składniki:
  • makaron penne 
  • ok. 330 ml przecieru pomidorowego 
  • 30 dkg szynki
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • słodka i ostra papryka w proszku
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • bazylia, oregano
  • ok. 20 g  startego parmezanu (dla miłośników)
  • oliwa z oliwek do podsmażenia cebulki
  • łyżka kwaśnej śmietany
  • koperek

Wykonanie:

Cebulkę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Szynkę kroimy w cienkie paseczki, przesmażamy razem z cebulą. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, zioła, przyprawy i podlewamy odrobiną wody. Gotujemy ok 15 min.,na koniec dodajemy łyżkę kwaśnej śmietanki 18% i wsypujemy garść posiekanego koperku. W międzyczasie gotujemy w lekko osolonej wodzie makaron. Odcedzamy, wykładamy na talerz. Polewamy sosem. Dodajemy starty ser, najlepiej parmezan (ja sobie odpuszczam) i... zjadamy.
Smacznego:-)  




PARÓWKI W CIEŚCIE FRANCUSKIM

Ciasta drożdżowe piekę zawsze wtedy, kiedy mam wolny dzień, natomiast kombinacje z ciasta francuskiego to szybka alternatywa, kiedy brak czasu 
a goście pukają do drzwi... :)


Składniki:

  • parówki 8-10szt
  • op.ciasta francuskiego
  • sezam
  • 1 żółtko


Wykonanie:

Ciasto kroimy na długie, wąskie paski. Każdą parówkę owijamy spiralnie paskiem ciasta. Smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy ok 15min w piekarniku rozgrzanym do 200st.