wtorek, 2 kwietnia 2013

POMIDOROWA Z LANYMI KLUSKAMI

Od gotowania wielkanocnej szynki został mi piękny, aromatyczny, mocno warzywny rosołek, który, aż prosił się, aby wykorzystać go do zupy.
Zrobiłam na nim pyszną pomidorówkę, tym razem dla odmiany z lanymi kluskami.



Na zupę:
  • 1 l soku pomidorowego 
  • 600 ml passaty pomidorowej
  • puszkę pomidorów w sosie własnym (wcześniej zblendowanych)
  • bulion (u mnie rosół po gotowaniu szynki wieprzowej)
  • sól, pieprz
  • śmietana 18%
  • koperek
Wykonanie: 

Do garnka z bulionem wlewam sok pomidorowy, passatę i pomidory w sosie własnym. Gotuję całość około 10 minut, nastepnie doprawiam do smaku solą, pieprzem, ewentualnie szczyptą cukru. Na koniec dodaję dowolną ilość zahartowanej śmietany 18%, którą wlewam na wrzącą zupę. Całość posypuję posiekanym koperkiem. Podaję z lanymi kluskami, ugotowanymi osobno. 

Składniki na lane kluski:
  • 2 jajka
  • 4 - 6 łyżek mąki pszennej
  • szczypta soli
Wykonanie:

Jajka rozbijamy do miseczki. Dodajemy mąkę. Mieszamy do uzyskania w miarę gładkiej masy. Jeśli masa będzie za gęsta dolewamy troszeczkę wody i mieszamy ponownie.
Masę wlewamy cienkim strumieniem na wrzącą, lekko osoloną wodę (ja tak praktykuję) lub bezposrednio na gorącą zupę. Możemy to robić używając kubka z dziubkiem lub mocnego woreczka z odcietym rogiem. Delikatnie mieszamy po chwili, kiedy kluski trochę sie zetną. Gotujemy około 1 min od momentu wypłynięcia. Wyjmujemy łyżką cedzakową na miseczkę.