niedziela, 31 marca 2013

TRADYCYJNA SAŁATKA JARZYNOWA

Najbardziej tradycyjna z tradycyjnych: sałatka jarzynowa 😍
Wg mnie przebija smakiem wszystkie sałatki świata! 
Kiedyś, jak byłam dzieckiem tylko taka sałatka była robiona na święta i inne domowe uroczystości. Pamiętam jak w moim rodzinnym domu do krojenia warzyw na sałatkę zaangażowana była prawie cała rodzina! 
No bo tego krojenia było sporo 😃 Na koniec mama mieszała sałatkę w wielkiej, emaliowanej misce...
I wyobraźcie sobie, że zawsze cała ta ogromna ilość sałatki była zjedzona! Teraz myślę, że chyba dlatego, że była to jedyna sałatka która królowała na stole. 
Prawdziwa jarzynowa sałatka jest bardzo pracochłonna, to nie jakiś "sałatkowy wynalazek" typu 2 składniki+majonez i buch - sałatka na stole. 
Ale  wysiłek opłaca się...


A potrzebowałam do niej:(nie podaję ilość bo zależy od tego, ile chcemy uzyskać sałatki)
  • marchewkę
  • pietruszkę
  • seler  
  • seler naciowy 
  • por
  • zielony groszek konserwowy
  • seler konserwowy (ze słoika)
  • dobre ogórki kiszone
  • kwaskowe jabłko (czasami dodaję)
  • jaja
  • zieleninę: szczypiorek, natka pietruszki   
  • majonez
  • musztardę (do smaku)
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

jest dziecinnie proste 😀 Marchew, seler, pietruszkę, obieramy, gotujemy, uważając, aby warzywa nie były zbyt miękkie, bo podczas mieszania zrobi się nam pacia. Studzimy kroimy w bardzo drobną kostkę (drobna kostka to dla mnie podstawa! Nienawidzę warzyw w sałatce pokrojonych 1cm-1cm, brr...) Por, jabłko, seler naciowy, ogórki kiszone, ugotowane jajka także kroimy drobno. Groszek odsączamy na sicie. Wszystkie składniki wsypujemy do dużej miski, lekko solimy i pieprzymy, dodajemy majonez, łyżeczkę musztardy i mieszamy dokładnie. Na końcu czas na posiekaną natkę pietruszki i szczypiorek.
Potem obowiązkowo chłodzimy w lodówce ok 2h, aby wszystkie składniki jak to się mawia: przegryzły się 😎
A potem wcinamy, najlepiej z kiełbaską na ciepło...