piątek, 15 marca 2013

ROLADY ZE SCHABU A'LA ZRAZY

 Pyszne roladki ze schabu robione a'la zrazy zadowolą najbardziej wybrednych.
 Mięciutkie mięsko, a w środku ogórek,cebulka,  biała kiełbasa, i cieniutkie plasterki boczku. 
Wszystko w dość gęstym śmietanowym sosie. 
Do tego tylko kasza lub ziemniaczki i pyszny obiad gotowy!


Składniki:


schab bez kości



cebula

cienkie plastry boczku (kupiłam cieniutki boczek plasterkowany),
ogórek kiszony


biała kiełbasa,

Ponadto:


  • łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz 
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • odrobina mąki do zagęszczenia sosu
  • łyżka śmietany 18%
  • koperek
Wykonanie:

Schab kroimy na 1cm plastry i rozbijamy dosyć cienko. Każdy plaster smarujemy musztardą, solimy, pieprzymy i nakładamy na niego: plasterek boczku, paseczek ogórka kiszonego, pasek białej kiełbaski i trochę pokrojonej w dużą kostkę cebulki.


Zwijamy ściśle nadając kształt roladki, owiajamy bawełnianą nitką lub spinamy wykałaczką.


Obsmażamy z wszystkich stron na oleju. Po obsmażeniu podlewamy odrobiną bulionu, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i próżymy ok 45 minut. Powstały sos zaciągamy łyżeczką mąki (rozrobionej z wodą) i dodajemy łyżkę śmietany. Posypujemy dużą ilością zieleniny (koperek lub natka).