wtorek, 5 lutego 2013

GRZEBIENIE Z POWIDŁAMI

Składniki:
  • 1/2 kg mąki
  • 1 kostka margaryny
  • 3 czubate łyżki cukru
  • 7 łyżek mleka
  • 2 jajka + 1 do posmarowania rogalików
  • 5 dag drożdży
  • powidła


Przygotowanie:

Drożdże utrzeć z cukrem i mlekiem. Mąkę ,margarynę, jajka  zagnieść, dodawać utarte drożdże(nie czekać aż urosną) Wszystkie składniki dobrze połączyć i włożyć do lodówki na 0.5 godziny. Po wyjęciu z lodówki ciasto podzielić sobie na mniejsze części, rozwałkować i .... puścić wodze fantazji:wycinając trójkąty (na rogaliki) szklanką krążki (na półksiężyce) albo co nam inwencja twórcza podsunie, nakładając do środka powidła. Następnie posmarować rozkłóconym jajkiem . 
Piec w temp. 175 stopni, aż się nie zarumienią.
 Gotowe lukrujemy , ew. posypujemy cukrem pudrem, gdyż są mało słodkie.


Moja inwencja podsunęła mi dziś malutkie grzebienie, które po posmarowaniu żółtkiem obtaczałam w cukrze...


niektórzy jednak byli rozczarowani małą ilością powideł w środku grzebieni, i zażyczyli sobie duże, porządne rogale tak więc druga blacha to były...


i tym sposobem każdy miał to, co lubi :)