sobota, 21 grudnia 2013

艢WI膭TECZNY KEKS MOJEJ MAMY

 Przepis na ten pyszny keks dosta艂am od mojej Mamy.
Uwielbiam Jej przepisy! 馃挆 
W czasach, kiedy wszyscy prze艣cigaj膮 si臋, w coraz to bardziej wymy艣lnych wypiekach typu  rafaello, pani walewska, 
kubu艣 czy shrek, taki klasyczny keks, jab艂ecznik, piernik, ciasto ucierane  czy zwyk艂a babka ... odchodz膮 poma艂u w niepami臋膰 馃槩 
Jednak ja, jako tradycjonalistka, i mi艂o艣niczka typowo polskiej kuchni 馃挭 
a w szczeg贸lno艣ci starych przepis贸w, kocham w艂a艣nie najbardziej 
te klasyczne przepisy, przekazane mi przez moj膮 Mam臋  馃挍

Keks to takie "偶elazne" ciasto, kt贸re piek臋 nie tylko z okazji 艣wi膮t. 
Ma ono wiele zalet: jest nietrudne, zawsze si臋 udaje, i co najwa偶niejsze - im starsze - tym lepsze 馃槃  
Nie jest to wi臋c ciasto, kt贸re trzeba piec na ostatni膮 chwil臋, wr臋cz przeciwnie, najlepszy jest po 2-3 dniach od upieczenia.
A zawini臋ty w 艣ciereczk臋 pole偶y nam spokojnie ca艂y tydzie艅, o ile oczywi艣cie
nie mamy w domu wielkich 艂asuch贸w 馃槈


Sk艂adniki:
  • 25 dkg m膮ki
  • 5 jaj
  • 25 dkg cukru pudru
  • 25 dkg t艂uszczu o temp. pokojowej
  • 25 dkg bakalii (rodzynki, orzechy, sk贸rka pomara艅czowa, migda艂y)
  • 1 艂y偶eczka proszku do pieczenia
  • 1 艂y偶eczka spirytusu (nieobowi膮zkowo)

Wykonanie:

Mas艂o i cukier uciera膰, dodawa膰 kolejno po jednym 偶贸艂tku  oraz przesian膮 m膮k臋 po艂膮czon膮 z proszkiem do pieczenia. Nast臋pnie doda膰 spirytus (je艣li nie mamy - pomijamy ten sk艂adnik)  i ubit膮 na sztywno pian臋 z bia艂ek.Wymiesza膰. Ciasto jest bardzo g臋ste, ale spokojnie da si臋 je wymiesza膰 艂y偶k膮 (ja zazwyczaj mieszam drewnian膮). Na koniec doda膰 bakalie wcze艣niej obtoczone w odrobinie m膮ki. Piec 1 godzin臋 w temp.185st. ale po up艂ywie 50 minut sprawdzi膰 patyczkiem czy keks jest przepieczony. Je艣li g贸ra zacznie nam si臋 zbytnio rumieni膰, przykrywamy j膮 foli膮 aluminiow膮. Po wystudzeniu dekorujemy dowolnie: polew膮 lub cukrem pudrem.




Brak komentarzy:

Prze艣lij komentarz