niedziela, 18 sierpnia 2013

SMAŻONA SOLA W SOSIE SEROWO-KOPERKOWYM

Sola jest chudą rybą, bardzo delikatną w smaku o apetycznym białym mięsie. Zwana jest także złocicą europejską.
Jest ona jedną z najwykwintniejszych ryb morskich.
Dziś serwuję ją z pikantnym sosem paprykowym, który wspaniale
 współgra z jej delikatnością oraz brokułami.


Składniki:

  • filety z soli (ja miałam mrożone)
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz biały
  • mąka
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • masło klarowane do smażenia (w zastępstwie olej rzepakowy lub z pestek winogron)

Na sos:
  • łyżka masła
  • 2 serki topione o wyraźnym smaku, ja dałam paprykowe
  • 2 łyżki śmietany jogurtowej 10%
  • koperek


Wykonanie:

Filety lekko rozmrażamy (polecam kupić te bez lodu). Posypujemy solą, pieprzem białym, przekładamy pokrojoną cebulą i wkładamy do lodówki na 1h. W tym czasie przygotowujemy sos. Masło roztapiamy w rondelku, dodajemy 2 serki topione paprykowe, mieszamy aż serki dokładnie się rozpuszczą. Na koniec dodajemy śmietanę jogurtową i posypujemy obficie koperkiem.
Filety wyjmujemy z lodówki, panierujemy : w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej, którą dokładnie dociskamy do fileta. Smażymy na złoty kolor z obu stron w temp. około 180st. Musimy uważać, aby temperatura smażenia nie była zbyt niska ( tłuszcz wsiąknie w panierkę, a ryba się "ugotuje) ani też zbyt wysoka (panierka mocno się zrumieni, a ryba będzie surowa). Odsączamy chwilę na papierowym ręczniczku, po czym przekładamy na talerz, polewamy sosem, dodajemy kilka ugotowanych różyczek brokuła i ....voila! 
Mamy pyszny obiadek :-)






2 komentarze:

  1. na czym najleoei ją smayzc olej czy oliwa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepiej na klarowanym maśle. Ale mało kto je ma, więc spokojnie można użyć oleju rzepakowego lub z pestek winogron. Ja nie używam oliwy z oliwek, gdyż wg mnie ma trochę zbyt intensywny aromat, który nie współgra mi z delikatną rybką :)) Pozdrawiam

      Usuń