Sola jest chudą rybą, bardzo delikatną w smaku o apetycznym białym mięsie. Zwana jest także złocicą europejską.
Jest ona jedną z najwykwintniejszych ryb morskich.
Dziś serwuję ją z pikantnym sosem paprykowym, który wspaniale
współgra z jej delikatnością oraz brokułami.
Składniki:
- filety z soli (ja miałam mrożone)
- 1 cebula
- sól
- pieprz biały
- mąka
- 2 jajka
- bułka tarta
- masło klarowane do smażenia (w zastępstwie olej rzepakowy lub z pestek winogron)
Na sos:
- łyżka masła
- 2 serki topione o wyraźnym smaku, ja dałam paprykowe
- 2 łyżki śmietany jogurtowej 10%
- koperek
Wykonanie:
Filety lekko rozmrażamy (polecam kupić te bez lodu). Posypujemy solą, pieprzem białym, przekładamy pokrojoną cebulą i wkładamy do lodówki na 1h. W tym czasie przygotowujemy sos. Masło roztapiamy w rondelku, dodajemy 2 serki topione paprykowe, mieszamy aż serki dokładnie się rozpuszczą. Na koniec dodajemy śmietanę jogurtową i posypujemy obficie koperkiem.
Filety wyjmujemy z lodówki, panierujemy : w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej, którą dokładnie dociskamy do fileta. Smażymy na złoty kolor z obu stron w temp. około 180st. Musimy uważać, aby temperatura smażenia nie była zbyt niska ( tłuszcz wsiąknie w panierkę, a ryba się "ugotuje) ani też zbyt wysoka (panierka mocno się zrumieni, a ryba będzie surowa). Odsączamy chwilę na papierowym ręczniczku, po czym przekładamy na talerz, polewamy sosem, dodajemy kilka ugotowanych różyczek brokuła i ....voila!
Mamy pyszny obiadek :-)
na czym najleoei ją smayzc olej czy oliwa?
OdpowiedzUsuńNajlepiej na klarowanym maśle. Ale mało kto je ma, więc spokojnie można użyć oleju rzepakowego lub z pestek winogron. Ja nie używam oliwy z oliwek, gdyż wg mnie ma trochę zbyt intensywny aromat, który nie współgra mi z delikatną rybką :)) Pozdrawiam
Usuń