poniedziałek, 1 lipca 2013

WIOSENNA JARZYNOWA Z GROSZKIEM I KALAFIOREM

Dziś przepis na prostą, lekką i typowo letnią zupkę z  młodego zielonego groszku z dodatkiem młodej włoszczyzny i kalafiora. 
Młode warzywka są tak bogate w swoim smaku, że zupa wyszła dosłownie słodka!
A dodatek malutkich klopsików jeszcze wzbogacił jej smak :) 
O tej porze roku takie zupki są idealne na obiad a także i na kolację, jeśli lubimy zjeść wieczorem coś ciepłego...


Widząc młody groszek nie mogłam się oprzeć, żeby nie kupić.... mimo.. niestety wysokiej ceny :(




Składniki:

  • 4 skrzydełka
  • 2 młode marchewki,
  • 1 młoda pietruszka
  • kawałek selera naciowego
  • pół szklanki młodego groszku
  • 3 młode ziemniaki
  • 5-6 różyczek kalafiora,
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz.
  Wykonanie:
 Do garnka wlewamy wodę, dodajemy umyte skrzydełka - gotujemy 15 minut po czym dodajemy marchewkę i pietruszkę pokrojoną w talarki,różyczki kalafiora,seler naciowy pokrojony w kostkę. Gotujemy kolejne 15 minut i wrzucamy ziemniaki pokrojone w kostkę oraz groszek. Całość gotujemy jeszcze chwile, aby ziemniaki zmiękły, ale nie rozgotowały się. Na koniec doprawiamy pieprzem i solą, dodajemy  posiekaną natkę pietruszki.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz