Dziś przepis na prostą, lekką i typowo letnią zupkę z młodego zielonego groszku z dodatkiem młodej włoszczyzny i kalafiora.
Młode warzywka są tak bogate w swoim smaku, że zupa wyszła dosłownie słodka!
A dodatek malutkich klopsików jeszcze wzbogacił jej smak :)
Młode warzywka są tak bogate w swoim smaku, że zupa wyszła dosłownie słodka!
A dodatek malutkich klopsików jeszcze wzbogacił jej smak :)
O tej porze roku takie zupki są idealne na obiad a także i na kolację, jeśli lubimy zjeść wieczorem coś ciepłego...
Widząc młody groszek nie mogłam się oprzeć, żeby nie kupić.... mimo.. niestety wysokiej ceny :(
Składniki:
- 4 skrzydełka
- 2 młode marchewki,
- 1 młoda pietruszka
- kawałek selera naciowego
- pół szklanki młodego groszku
- 3 młode ziemniaki
- 5-6 różyczek kalafiora,
- natka pietruszki
- sól i pieprz.
Wykonanie:
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy umyte skrzydełka - gotujemy 15 minut po czym dodajemy marchewkę i pietruszkę pokrojoną w talarki,różyczki kalafiora,seler naciowy pokrojony w kostkę. Gotujemy kolejne 15 minut i wrzucamy ziemniaki pokrojone w kostkę oraz groszek. Całość gotujemy jeszcze chwile, aby ziemniaki zmiękły, ale nie rozgotowały się. Na koniec doprawiamy pieprzem i solą, dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz