Ilekroć jem tę pyszną zupę przypomina mi się moja babcia Agnieszka nazywana przez wszystkich potocznie Gusią ❤
Pamiętam jak będąc dzieckiem chodziłam do babci, a ona często gotowała taką "dziwną" zupę na soku od kiszonej kapusty z dużą ilością majeranku, kiełbasą ...i nazywała ja: kwas...
Pamiętam jak będąc dzieckiem chodziłam do babci, a ona często gotowała taką "dziwną" zupę na soku od kiszonej kapusty z dużą ilością majeranku, kiełbasą ...i nazywała ja: kwas...
Okazuje się, że "Kwasówka" to potrawa tradycyjna znana już od kilkuset lat! Przygotowywana na bazie soku z kapusty kwaszonej, stąd jej charakterystyczny kwaskowaty smak. Nie jest znana we wszystkich regionach Polski, ale na Kujawach spożywana jest od niepamiętnych czasów. W innych rejonach Polski zupę tę określa się mianem białego barszczu. To jedna z moich ulubionych zup 😊
Niektórzy jedzą ją z kluskami, inni z ziemniakami polanymi skwarkami, a ja podaję ją zazwyczaj z ziemniakami pokrojonymi w kostkę, gotowanymi razem z zupą, albo z makaronem. Pysznie smakuje ugotowana na rosole po gotowanych golonkach.
Niektórzy jedzą ją z kluskami, inni z ziemniakami polanymi skwarkami, a ja podaję ją zazwyczaj z ziemniakami pokrojonymi w kostkę, gotowanymi razem z zupą, albo z makaronem. Pysznie smakuje ugotowana na rosole po gotowanych golonkach.
Składniki:
Marchew, pietruszkę i seler obieramy zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, kawałek wędzonego boczku lub żeberka albo białą kiełbaskę (co lubimy bardziej). Ja tym razem dodałam do włoszczyzny wędzone żeberko i 3 udka z kurczaka. Chodzi o uzyskanie lekko wędzonego smaku zupy. Nasz wywar lekko solimy i gotujemy do miękkości warzyw i mięsa. Kiedy zawartość garnka jest już miękka wyjmujemy wszystko na talerz, a do wywaru wlewamy sok z kiszonej kapusty. Ja zazwyczaj gotując kapustę jako dodatek do obiadu, albo gotując bigos odlewam sobie sok, a następnego dnia przyrządzam z niego zupę. Wywar z sokiem gotujemy ok 10 minut, po czym zaciągamy zupę łyżką mąki, dodajemy sporo roztartego w dłoniach majeranku i obowiązkowo śmietanę wcześniej zahartowaną zupą. Marchewkę wcześniej wyjętą kroimy w drobną kostkę, mięso obieramy i tez drobno kroimy i wszystko wrzucamy z powrotem do zupy.
- włoszczyzna (marchewka, pietruszka, seler)
- kawałek wędzonego boczku, żeberka, golonka, kawałek drobiu albo 2-3 białe surowe kiełbasy
- liść laurowy
- ziele angielskie
- majeranek (sporo)
- sok z kiszonej kapusty - ok szklanki, ale ilość uzależniona jest od tego, jak kwaśną zupę lubimy, i jak kwaśny jest nasz sok
- sól
- pieprz
- łyżka mąki do zagęszczenia
- śmietana 18%
Marchew, pietruszkę i seler obieramy zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, kawałek wędzonego boczku lub żeberka albo białą kiełbaskę (co lubimy bardziej). Ja tym razem dodałam do włoszczyzny wędzone żeberko i 3 udka z kurczaka. Chodzi o uzyskanie lekko wędzonego smaku zupy. Nasz wywar lekko solimy i gotujemy do miękkości warzyw i mięsa. Kiedy zawartość garnka jest już miękka wyjmujemy wszystko na talerz, a do wywaru wlewamy sok z kiszonej kapusty. Ja zazwyczaj gotując kapustę jako dodatek do obiadu, albo gotując bigos odlewam sobie sok, a następnego dnia przyrządzam z niego zupę. Wywar z sokiem gotujemy ok 10 minut, po czym zaciągamy zupę łyżką mąki, dodajemy sporo roztartego w dłoniach majeranku i obowiązkowo śmietanę wcześniej zahartowaną zupą. Marchewkę wcześniej wyjętą kroimy w drobną kostkę, mięso obieramy i tez drobno kroimy i wszystko wrzucamy z powrotem do zupy.
lubie
OdpowiedzUsuńPychota już bym zjadła
OdpowiedzUsuńJa gotuje na golonce lub na zeberkach uwielbiam ta zupke.
OdpowiedzUsuńMyślę, że na golonce jest pyszna!
UsuńPrponuję dodać troszke chrzanu
OdpowiedzUsuńOoo.. dzięki za podpowiedź :-) Lubimy chrzan, więc dodam następnym razem.
UsuńHmm,nigdy żadna gospodyni kujawska nie dawała chrzanu do Kwasu..Wyjdzie już zupełnie inna zupa...A szkoda,bo oryginał jest grzechu wart!
UsuńChrzan dajemy do żurku.
UsuńA ja jestem za tym, aby zawsze doprawiać tak jak lubimy i nam "pasi", a nie jak pasuje innym 😉 Więc jeśli komuś pasuje tutaj chrzan ... PS. Żurek ja gotuję bez chrzanu 😀
UsuńNiech dodaje,ale to już będzie zupelnie inna zupa,więc nie bierz sie za zupę .kwas',bo jej nie potrafisz ugotować.Ukłony dla autorki przepisu-tak-to jest prawdziwy ;kwas'kujawski!
UsuńA może grzybka suszonego
OdpowiedzUsuńTeż pasuje 😀
UsuńDzieki za przypomnienie przepisu na tak doskonałom zupkę pozdrawia Toruń😉
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Toruń 😀😎
Usuń