sobota, 13 kwietnia 2013

PULPETY RYBNE ZAPIEKANE W SOSIE POMIDOROWYM

Stwierdziłam ostatnio, że jemy stanowczo za mało ryb :-( 
I nie to, że nie lubimy, tylko jakoś tak wychodzi. Rybkę trzeba zjeść świeżutką z patelni, odgrzewana jest już be, musimy być więc wszyscy na obiedzie o jednej porze,co raczej u nas jest rzadkością. Tak więc sporo posiłków przygotowuję z wyprzedzeniem... ale to żadne wytłumaczenie.
 Miał być więc smażony dorsz (niestety mrożony), ale po odmrożeniu i odcieknięciu wody okazało się, że ... filety dorszowe zrobiły się baaardzo cieniutkie :-( 
Nie wiem ile razy ta ryba była glazurowana?! 



Postanowiłam więc filety zmielić i zrobić z nich pulpeciki rybne. I tym sposobem użyliśmy rybki, chociaż w trochę innej postaci.


Użyłam do nich:

  • 1kg filetów z dorsza
  • mała cebula
  • przyprawa do ryb
  • majeranek
  • sol
  • pieprz
  • odciśnięta kajzerka
  • przecier pomidorowy z bazylią i oregano


Wykonanie:

Filety kroimy na kawałki, mielimy w maszynce do mięsa wraz z cebulą o wcześniej namoczoną w mleku kajzerką. Masę rybną przyprawiamy przyprawą do ryb, majerankiem, odrobiną soli i pieprzu. Dobrze mieszamy, aż do dokładnego połączenia składników. Ręką zwilżoną w zimnej wodzie formujemy z masy klopsiki i układamy je w naczyniu żaroodpornym. Całość zalewamy przecierem pomidorowym - ja miałam z kartonika Pudliszki z dodatkiem bazylii i oregano. Sosik delikatnie solimy i pieprzymy. Wkładamy do piekarnika i w 165st. zapiekamy ok pół godziny. Przed wyjęciem można pulpety posypać startym żółtym serem i jeszcze chwilę zapiec, albo doprawić kwaśną śmietaną... wg smaku i upodobań.
Serwować z ziemniakami lub pieczywem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz