wtorek, 16 kwietnia 2013

BABKA NA SOKU POMARAŃCZOWYM. Z ŻURAWINĄ I KRUSZONKĄ

Zaintrygował mnie przepis tej babki: sok pomarańczowy jako jeden ze składników?! I to cała szklanka? Musiałam wypróbować.Wszystkie składniki były pod ręką, tak więc nic tylko piec 😍 Zrobiłam jednak mały zamiennik: sok pomarańczowy zamieniłam na napój pomarańczowy (też z kartonika) i to ... nie był dobry pomysł. 
Babka wyszła bardzo smaczna, pulchna, nie sucha a  kolorowa aromatyczna żurawina wzbogaciła jej smak. 
Mogłaby być jednak odrobinę bardziej słodka i pewnie byłaby taka, gdybym użyła soku pomarańczowego, a nie napoju.
Na pewno skuszę się na jej przygotowanie jeszcze nie raz.



Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 jajka
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego
  • 1 szklanka soku pomarańczowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50g miękkiego masła
  • 70g suszonej żurawiny

Na kruszonkę
  • 1/4 szklanki mąki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka płatków migdałowych

Wykonanie:

Masło zmiksować na gładka masę. W oddzielnym naczyniu zmiksować jajka, dodać cukier puder, esencję, ziarenka wanilii, zmiksowane masło oraz sok pomarańczowy. Wymieszać wszystko dokładnie lub krótko zmiksować. Do takiej masy przesiać proszek do pieczenia oraz mąkę. Wymieszać ponownie. Na samym końcu wsypać żurawinę. Wymieszać całość.
Keksówkę (26cm) wyłożyć nasmarowanym masłem papierem do pieczenia, przelać do niej ciasto.
Przygotowanie kruszonki: mąkę zmieszać z miękkim masłem,cukrem i płatkami migdałów,   wyrobić kruszonkę, wysypać ją na ciasto w keksówce.



Piec 1h w 170-180C sprawdzając czy jest upieczone patyczkiem. Moje ciasto wyrosło sporo ponad foremkę i musiałam trzymać je w piekarniku 10min dłużej.



a potem już tylko aromatyczna Kenco i mmm....
to jest to, co tygrysy lubią najbardziej!











2 komentarze: