Kupiłam sobie w końcu formę z kominkiem do babki.
Nie była to rzecz taka prosta, bo w UK można kupić tysiące foremek do.... muffinek... do tart.. i innych tradycyjnych angielskich wypieków. Ale udało mi się znaleźć w internecie fajną stronkę ze sprzętem AGD. Trzymałam tylko kciuki, aby forma doszła do świąt. I udało się! 😊 Wczoraj kurier przyniósł foremkę, więc dziś szybciutko musiałam ją wypróbować, żeby na święta nie było jakiejś wpadki.
Nie była to rzecz taka prosta, bo w UK można kupić tysiące foremek do.... muffinek... do tart.. i innych tradycyjnych angielskich wypieków. Ale udało mi się znaleźć w internecie fajną stronkę ze sprzętem AGD. Trzymałam tylko kciuki, aby forma doszła do świąt. I udało się! 😊 Wczoraj kurier przyniósł foremkę, więc dziś szybciutko musiałam ją wypróbować, żeby na święta nie było jakiejś wpadki.
Zastanawiałam się z jakiego przepisu na babę skorzystać... wertowałam... studiowałam... i wybór padł na ten tradycyjny ... Mojej Mamy ❤❤❤
Pewnie dlatego, że każde święta przywołują u mnie wspomnienie domu rodzinnego, a będąc od wielu lat poza granicami kraju -
tym bardziej z rozrzewnieniem wspominam tamten,
jakże cudowny czas.... 💓💓💓
tym bardziej z rozrzewnieniem wspominam tamten,
jakże cudowny czas.... 💓💓💓
Składniki:
- 0.5 kg przesianej mąki pszennej
- 125 g masła
- 0.5 szkl. cukru
- 2 jaja + 2 żółtka
- aromat cytrynowy lub skórka otarta z 1 cytryny (wcześniej sparzonej)
- 0.5 op. cukru z prawdziwą wanilią
- 5 dkg drożdży
- 0.5 szkl. mleka
- 100 g namoczonych w ciepłej wodzie rodzynek
- 100 g skórki pomarańczowej (u mnie obowiązkowy element drożdżowej babki) najlepiej domowej
Wykonanie:
Do miski przesiewamy mąkę. W rondelku podgrzewamy delikatnie mleko (uważając, aby nie było gorące), rozkruszamy do niego drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Zostawiamy w ciepłym miejscu.
Masło roztapiamy, lekko studzimy, powinno być tylko cieple. Jaja i żółtka ubijamy na puszystą masę z cukrem, cukrem waniliowym i skórką z cytryny. Do miski z mąką dodajemy wyrośnięty rozczyn z drożdży, ubite jaja i tłuszcz, mieszając energicznie przez ok 10 min drewnianą łyżką. Ciasto powinno być lśniące i dokładnie połączone wszystkie składniki. Na powierzchni powinny pokazywać się pęcherzyki ciasta - znak, że ciasto jest dobrze wyrobione. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Ja korzystam zazwyczaj z piekarnika, leciuteńko nagrzanego, do którego wstawiam miskę z ciastem. Po upływie ok 30 min ciasto powinno zdecydowanie podrosnąć, wtedy dodajemy odciśnięte rodzynki, pokrojoną skórkę pomarańczową i przekładamy je do foremki
i ponownie zostawiamy w ciepłym miejscu, aby nam po raz drugi wyrosło. Kiedy ciasto wypełnia już po brzegi naszą foremkę wstawiamy ją do piekarnika nagrzanego do 175st na ok 35 min - 40 minut.
Moje ciasto po 25 minutach dosłownie chciało czmychnąć mi z foremki.... :)
Sprawdzam zawsze patyczkiem czy ciasto jest przepieczone, zwłaszcza jeśli jest bardzo wysokie.
A to efekt po wyjęciu z piekarnika.... jestem zadowolona 😍
Babka jest pyszna, nie jest sucha, pachnie wanilią i skórką cytrynową.
Oczywiście kroiłam ją jeszcze ciepłą.... łakomczuch jestem i tyle 😎
Uwielbiam!!!!
OdpowiedzUsuńWyglada cuuuuuuuudownie.Za tydzień będę piekła,a później na swiateczny stoł. Pozdrawiam cieplutko
OdpowiedzUsuńpolecam! :)) zresztą wszystko co mamine ... jest pyszne ;-)
Usuńzrobilam wlasnie jest piekna
OdpowiedzUsuńWyrosla wspaniale i bedzie do sniadanka.dziekuje.Ewa
OdpowiedzUsuńWitam upiekłam babkę z Pani przepisu jest a raczej była wspaniała pulchna i długo świeża.Pozdrawiam Kasia
OdpowiedzUsuńWitam Kasiu, bardzo się cieszę, że przepis się przydał :) Ta babka to jedna z moich ulubionych. Pozdrawiam
UsuńPiekłam dzisiaj. Pyszna :) Na pewno jeszcze nie raz ją upiekę.
OdpowiedzUsuńWitam,jak potraktować formę ? Natłuścić,posypać mąka? Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńWitam. Każdą blachę lub foremkę (oprócz silikonowych) smaruję dowolnym tłuszczem i posypuję odrobiną mąki (można również bułki tartej). Pozdrawiam
UsuńBabka idealna. Pyszna i świeżutka . Domownicy pytają kiedy zrobię następną. Dziękuję za przepis 😘
OdpowiedzUsuń