W czasie, kiedy moja baba drożdżowa wyrastała spokojnie w piekarniku, myślałam co tu szybciutko zrobić na obiad.
I to był impuls!
Będą kieszonki schabowe... faszerowane... tym co akurat mam czyli farszem szynkowo-cebulowo-serowym.
Przepis nieskomplikowany i nawet początkująca gospodyni z nim sobie poradzi.
Jeśli tylko posiada w lodówce:
Składniki:
- schab (nie podaję ilości bo jest ona uzależniona od ilości domowników i naszego apetytu)
- papryka słodka
- majeranek
- pieprz
- sól
- 2 jajka
- bułka tarta
- 3 plasterki sera żółtego
- 4 plasterki szynki
- 1 spora cebula
- 1 mała marchewka
- zielenina
Wykonanie:
Schab kroimy na ok 12mm plastry (taki dobry centymetr). Kostrą końcówką noża nacinamy w naszych plastrach kieszeń i oprószamy je przyprawami (ulubionymi).
Przygotowujemy farsz. Smażymy na sklarowanym maśle (lub oleju) cebulę pokrojoną w kostkę, szynkę i poszatkowaną na najdrobniejszych oczkach małą marchewkę. Dodajemy do farszu przyprawy: sól, pieprz, słodką paprykę, majeranek. Farsz studzimy, po czym dodajemy pokrojony w kostkę ser żółty i zieleninę (szczypiorem, natkę lub koperek - co lubimy i posiadamy).
Tak wyglądał u mnie gotowy farsz.
Wystudzonym farszem napychamy nasze kieszonki (łyżeczką lub palcami jak wygodniej). Spinamy otwór wykałaczką. Panierujemy jak normalne kotlety: w jajku i w bułce tartej i smażymy na dość głębokim oleju. Pamiętajmy, że niej jest to rozbity kotlet schabowy, tylko nieco grubszy i z farszem, także wymaga on trochę dłuższego smażenia. Można także podsmażyć go na patelni, do zrumienienia bułki, po czym przełożyć na blaszkę i "dopiec" w piekarniku.
A potem już tylko zjadamy nasze kieszonki z tym co lubimy... np. purre ziemniaczanym i ogórkiem kiszonym czy papryką konserwową.
a to już moja wersja obiadowa, z mizerią... dla syna, który może ją jeść do wszystkiego.
Mmm... cóż za wspaniały pomysł!!!
OdpowiedzUsuńdziękuję, bardzo mi miło :)Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńCzasem coś, co powstaje z niczego, okazuje sie być pysznym daniem.
OdpowiedzUsuńDzięki wlasnie czegoś takiego szukalam :-)
OdpowiedzUsuńTo cieszę się, że takie coś znalazłaś właśnie u mnie :-) Pozdrawiam.
UsuńTakich pomysłów szukam. Już wiem że będzie smakowało.
OdpowiedzUsuń