poniedziałek, 25 lutego 2013

SURÓWKA Z PAPRYKI KONSERWOWEJ, OGÓRKA I CEBULI

Surówka z papryki konserwowej i ogórka kiszonego jest szybkim ,
bardzo smacznym i niskokalorycznym  dodatkiem 
do obiadu 😊  lub np grillowanego mięska.


Składniki:
  • ogórek kiszony
  • papryka konserwowa
  • cebula
  • pieprz
Wykonanie:

Ogórek, paprykę kroimy w kostkę lub paseczki, cebulkę w drobną kostkę. Mieszamy. Dodajemy pieprz.  Odstawiamy na 2h w celu przegryzienia się składników. Ja do tej surówki nie dodaję już soli, oleju, ani innych przypraw.




KLOPSIKI ALA MEETBOLSY

Małe, puchate kuleczki. 
Lubiane tak samo przez dzieci jak i przez dorosłych ... w aksamitnym sosie pomidorowym. Cóż chcieć więcej? Powiem krótko. Niebo w gębie!


Składniki:
  • 1kg mięsa od szynki
  • 2 jaja
  • 3-4 czubate łyżki kaszki manny
  • sól, pieprz
  • papryka słodka
  • 1 cebula
  • bulion
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • gęsty przecier pomidorowy
  • śmietanka
  • koperek

Wykonanie:

Mięso mielimy przez maszynkę wraz z cebulą. Do zmielonego mięsa dodajemy jajka, sól, pieprz, paprykę oraz kaszkę manną. Całość wyrabiamy dokładnie. Mokrymi rękoma formujemy małe klopsiki i wrzucamy na gotujący się bulion z liściem laurowym oraz zielem angielskim. Gotujemy ok 1/2 h na małym ogniu, po czym dodajemy przecier pomidorowy. Gotujemy jeszcze chwilę bez przykrycia redukując ilość sosu. Doprawiamy sosik do smaku (wg uznania), i dodajemy zahartowaną osobno słodką śmietankę. Posypujemy obficie koperkiem.


Podajemy z ziemniaczkami albo jak często u mnie bywa z kopytkami.


poniedziałek, 18 lutego 2013

ŻUR KUJAWSKI NA BIAŁEJ KIEŁBASIE


Pamiętam, że żur był w moim domu ... od zawsze. Wynika to pewnie z tradycji  kujawskiej kuchni. Dlatego zawsze ta pyszna zupa będzie kojarzyła mi się z domem rodzinnym. 
Uwielbiam żur 😍 mimo, że to tłusta i kaloryczna zupa. Taki gęsty ... z grzybami,  jajkiem, sporą ilością ziemniaków. Dlatego też zastępuje on u mnie porządny dwudaniowy posiłek i zawsze gotuję go w największym garnku 😎
 bo żur możemy jeść dosłownie 3 dni z rzędu 😂



Składniki:
  • 3 - 4 surowe białe kiełbasy
  • 1 kiełbasa polska surowa
  • kawałek wędzonego boczku
  • 2 marchewki (opcjonalnie, dla smaku)
  • 1 pietruszka (opcjonalnie dla smaku)
  • kawałek selera (opcjonalnie dla smaku)
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 małe cebule (lub 1 duża)
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • majeranek
  • sól
  • śmietana 18%
  • zakwas (najlepiej domowy, a jeśli kupujemy to patrzymy, aby był dobrej jakości) 
  • ziemniaki
  • kilka suszonych grzybów
  • ugotowane jajka (u mnie przepiórcze)

Wykonanie:


Grzyby namoczyć. Kiełbasę zalać wodą, zagotować, zmniejszyć ogień i parzyć ok 15 minut. Wyjąć, do wody po parzeniu kiełbasy dodać warzywa, przyprawy, czosnek oraz pokrojone grzyby. Gotować do miękkości warzyw wraz z pokrojonymi w sporą kostkę ziemniakami. Kiedy warzywa są miękkie, wyjmujemy je z wywaru (zostawiamy oczywiście ziemniaki). Na patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodać pokrojony w kostkę boczek oraz część białej kiełbasy również pokrojonej w plastry. Żur wylać ze słoika/butelki do osobnej miseczki, dodać kilka łyżek gorącego wywaru, roztrzepać rózgą. Wlać na gotujący się wywar i na małym ogniu gotować ok. 10 minut. Doprawić do smaku solą. Dodać roztarty w dłoniach majeranek oraz 2-3 łyżki ukwaszonej śmietany (też wcześniej zahartowanej zupą). Na koniec przełożyć do żurku zawartość patelni czyli podsmażony boczek z cebulą i białą kiełbasę.
Dorzucić pokrojone jajka.





niedziela, 17 lutego 2013

CIASTO UCIERANE Z DŻEMEM


No taak... ilekroć chcę coś piec, wydaje mi się, że wszystkie niezbędne składniki mam w domu... no właśnie - wydaje mi się 😭
Potem okazuje się, że jest prawie wszystko, bo albo nie ma drożdży, albo mleko się skończyło, albo dziwnym trafem nie mam Kasi (a wydawało mi się że są w lodówce jeszcze 2 kostki!)
Dziś było podobnie. Miało być ciasto z owocami, tylko owoców ani widu, ani słychu 😎  Ot życie... 
Jednak fakt ten nie ostudziła wcale mojego zapału do upichcenia czegoś, i owoce postanowiłam zastąpić dżemem aroniowym, który smętnie stał sobie w lodówce już jakiś czas. 
I tym sposobem powstało ciasto ucierane z dżemem 💪

Składniki:(na tortownicę o średnicy 24 cm)
  • 4 jajka
  • 0,5 szklanki cukru 
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 ½ szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat cytrynowy
  • słoik (250g) dżemu, najlepiej kwaskowatego: czarna porzeczka, aronia (ja dałam aronię)

Wykonanie:
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo olej,  ciągle ucierając. Następnie wsypywać partiami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać parę kropli aromatu. Wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do natłuszczonej  i oprószonej mąką blaszki, ja piekłam w tortownicy(22cm). Następnie małą łyżeczką nakładać dżem - miejsce przy miejscu. Ponieważ uwielbiam kruszonkę..., całość posypałam obficie kruszonką.
Piec około 55min w temperaturze 170oC .






środa, 6 lutego 2013

CHRUŚCIKI 2013

Nie ukrywam, że nie lubię robić...


i jeść... też nie lubię


ale tradycja - to tradycja :)


Przepis: TUTAJ

wtorek, 5 lutego 2013

GRZEBIENIE Z POWIDŁAMI

Składniki:
  • 1/2 kg mąki
  • 1 kostka margaryny
  • 3 czubate łyżki cukru
  • 7 łyżek mleka
  • 2 jajka + 1 do posmarowania rogalików
  • 5 dag drożdży
  • powidła


Przygotowanie:

Drożdże utrzeć z cukrem i mlekiem. Mąkę ,margarynę, jajka  zagnieść, dodawać utarte drożdże(nie czekać aż urosną) Wszystkie składniki dobrze połączyć i włożyć do lodówki na 0.5 godziny. Po wyjęciu z lodówki ciasto podzielić sobie na mniejsze części, rozwałkować i .... puścić wodze fantazji:wycinając trójkąty (na rogaliki) szklanką krążki (na półksiężyce) albo co nam inwencja twórcza podsunie, nakładając do środka powidła. Następnie posmarować rozkłóconym jajkiem . 
Piec w temp. 175 stopni, aż się nie zarumienią.
 Gotowe lukrujemy , ew. posypujemy cukrem pudrem, gdyż są mało słodkie.


Moja inwencja podsunęła mi dziś malutkie grzebienie, które po posmarowaniu żółtkiem obtaczałam w cukrze...


niektórzy jednak byli rozczarowani małą ilością powideł w środku grzebieni, i zażyczyli sobie duże, porządne rogale tak więc druga blacha to były...


i tym sposobem każdy miał to, co lubi :)



niedziela, 3 lutego 2013

POMIDOROWA Z RYŻEM, PULPETAMI I ŚMIETANĄ

Nie znam człowieka na kuli ziemskiej, który nie lubiłby zupy pomidorowej. Są różne wariacje na jej temat... jest czysta, zabielana, z makaronem... ryżem a nawet ziemniakami! 
Ja najczęściej przychylam się do tej z makaronem. Ale dziś odbiegłam od  standardów i ugotowałam pomidorówkę z ryżem i małymi pulpecikami.
Do jej przyrządzenia wykorzystałam moją ulubioną passatę pomidorową, sok pomidorowy i pomidory w sosie własnym.
Wyszła pyyyszna  i aromatyczna!


Użyłam:

Na pulpeciki:
  • zmieloną  łopatkę (ok 400g)
  • 1 jajko
  • sól, pieprz, majeranek
  • odrobinę kaszy manny lub bułki tartej
Na zupę:
  • 1 l soku pomidorowego 
  • 600 ml passaty pomidorowej
  • puszkę pomidorów w sosie własnym (wcześniej zblendowanych)
  • 3 skrzydełka drobiowe
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszkę
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • śmietanę 18%
  • koperek
  • 100-120 g ryżu

Wykonanie:


Zmielone mięso wraz z przyprawami, jajkiem, kaszą manną (lub bułką tartą)i odrobiną wody wyrabiam do uzyskania gładkiej masy.
Skrzydełka wraz z obraną włoszczyzną wkładam do garnka. Zalewam wodą, dodaję liść laurowy ,ziele angielskie, czosnek, sól i gotuję na małym ogniu. Z mięsa formuję małe pulpeciki i również wrzucam do gotującego się bulionu. Całość gotuję do miękkości warzyw i mięsa. Kiedy mięso i warzywa są ugotowane wyjmuję je łyżką cedzakową, a do bulionu wlewam sok pomidorowy, passatę i pomidory w sosie własnym. W tym momencie wsypuję też przepłukany na sicie ryż. Gotuję do miękkości ryżu. Na koniec dodaję zahartowaną śmietanę, aby dodać zupie kremowego smaku, ewentualnie doprawiam do smaku i posypuję koperkiem. Ugotowane wcześniej pulpeciki przekładam do zupy.