wtorek, 1 stycznia 2013

CHILI CON CARNE

Chili con carne to jednogarnkowa potrawa meksykańska.
Jest ona bardzo sycąca, i jak to bywa z potrawami kuchni meksykańskiej, również bardzo ostra.
Podstawą tej potrawy jest mielone mięso wołowe, czerwona fasola, kukurydza i pomidory.
 Do tego wszystkiego niezbędne przyprawy i obiad gotowy!

Składniki:
  • 1kg mielonego mięsa wołowego
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 duże puszki pomidorów, lub 1kg świeżych, sparzonych i obranych ze skóry
  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • odrobina przecieru pomidorowego
  • 2 papryczki chili
  • łyżka sosu tabasco 
  • łyżka cukru
  • odrobina majeranku
  • słodka i ostra papryka w proszku
  • 2 listki laurowe
  • sól

Wykonanie:
Mięso podsmażamy na oleju z posiekanym chili, następnie dodajemy cebulę, czosnek i przecier pomidorowy. Po dość mocnym obsmażeniu dodajemy pomidory z puszki (lub świeże)ziele ang., liść laurowy i dusimy całość  pod przykryciem. Po około 40 minutach wrzucamy odsączoną fasolę i kukurydzę, dosypujemy resztę przypraw  i gotujemy przez następnych kilkanaście minut, od czasu do czasu mieszając. Doprawiamy do smaku. Można podawać z ryżem, pieczywem, dekorować kleksem kwaśnej śmietany wg upodobania :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz