tag:blogger.com,1999:blog-7449784132789340950.post6470687929490556266..comments2024-03-28T10:55:02.670+01:00Comments on Moje Walijskie Pichcenie ...: NOCNA DROŻDŻÓWKA KTÓRA ZAWSZE SIĘ UDAJEHelenahttp://www.blogger.com/profile/06782947842426039497noreply@blogger.comBlogger25125tag:blogger.com,1999:blog-7449784132789340950.post-55625350170157928922023-07-17T11:19:01.727+02:002023-07-17T11:19:01.727+02:00Cała przyjemność po mojej stronie 😍 Pozdrawiam ci...Cała przyjemność po mojej stronie 😍 Pozdrawiam cieplutko! Helenahttps://www.blogger.com/profile/06782947842426039497noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7449784132789340950.post-37056421068696177152023-07-13T20:41:34.863+02:002023-07-13T20:41:34.863+02:00Wspaniale wyrosła, przepis porywam. Pozdrawiam ser...Wspaniale wyrosła, przepis porywam. Pozdrawiam serdecznie 😀kuchenne klimatyhttps://www.kuchenneklimaty.comnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7449784132789340950.post-86645444532246074052022-02-08T17:32:54.597+01:002022-02-08T17:32:54.597+01:00Cieszę się bardzo, że ciasto się udało. Ja uwielbi...Cieszę się bardzo, że ciasto się udało. Ja uwielbiam wszystko co drożdżowe, a ten przepis jest jednym z moich ulubionych 😎 Pozdrawiam serdecznie.Helenahttps://www.blogger.com/profile/06782947842426039497noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7449784132789340950.post-66423624897453096252022-02-06T17:13:09.547+01:002022-02-06T17:13:09.547+01:00Fenomenalny przepis, wczoraj wstawiłam, piekłam ra...Fenomenalny przepis, wczoraj wstawiłam, piekłam rano wyrosły 2 wielkie placki :) piekłam w keksowkach. Najlepszy przepis ever, każde drożdżowe mi troszkę siadało, to nie siadło wcale. Dzięki za przepis i pozdrawiam serdecznieAnna Mchttps://www.blogger.com/profile/12954116159421763687noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7449784132789340950.post-19327139943818942762021-12-16T10:18:39.363+01:002021-12-16T10:18:39.363+01:00Właśnie robię, super przepis !Właśnie robię, super przepis !Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/01829796508134168972noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7449784132789340950.post-33992437165366944532020-03-29T13:12:08.759+02:002020-03-29T13:12:08.759+02:00Witam. Ilość dodanych drożdży uzależniona jest od ...Witam. Ilość dodanych drożdży uzależniona jest od ilości dodatków. Praktykuje się że podstawowe ciasto wyrasta, jeżeli do 1kg mąki dodamy 20 g drożdży. Do słodkich ciast drożdżowych stosuje się zazwyczaj dodatki (jaja, cukier, tłuszcz, bakalie). Są to dodatki obciążające ciasto i w miarę ich dodawania należy zwiększyć ilość drożdży.Jeśli ciasto ma być posypane kruszonką - należy dodać kolejne 10g drożdży. Tak więc na ten przepis 8 dkg drożdzy jest ilością adekwatną :-) Oczywiście możesz zmniejszyć np do 6 dkg ilość - też powinno byc ok. Co do czasu i temperatury wypieku : wiekszość ciast piekę zawsze w temp 175 - 180 st. i ... do czasu uzyskania odpowiedniego koloru. Przed wyjęciem środek ciasta sprawdzam patyczkiem. Często zdarza się tak, że np ta sama babka ma u mnie inny czas pieczenia. Dlatego korzystając z czyjegoś przepisu nigdy nie sugeruję się podanym tam czasem wypieku. Piekarnik piekarnikowi nie równy :-)) I ostatnia kwestia - wyrabianie ciasta po 3h - nie sądzę, żeby miało to jakikolwiej ujemny wpływ na jakość drożdżówki :-))) W razie pytań - pisz śmiało! PozdrawiamHelenahttps://www.blogger.com/profile/06782947842426039497noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7449784132789340950.post-45507409975237903922020-03-28T09:39:35.693+01:002020-03-28T09:39:35.693+01:00Witam, pierwszy raz piekłam drożdżowe. Przepis wyd...Witam, pierwszy raz piekłam drożdżowe. Przepis wydawał się być świetnym i może tak jest, ale u mnie dość mocno czuć drożdże, ciasto wypieczone ale blade od spodu pomimo godzinnego pieczenia, na wilgotność ok. Dodam że wyrabialam ciasto po 3godz. Zastanawiam się czy <br />to tak być powinno, czy może dłużej piec albo w większej temperaturze, czy to kwestia dodania całych jaj a nie samych żółtek? Proszę o podpowiedź 🙂Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7449784132789340950.post-37547998886727830212020-01-06T20:28:52.452+01:002020-01-06T20:28:52.452+01:00Ciasta nie mieszamy. Mieszamy dopiero po minimum 3...Ciasta nie mieszamy. Mieszamy dopiero po minimum 3 godzinach "leżakowania".Helenahttps://www.blogger.com/profile/06782947842426039497noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7449784132789340950.post-42755837031587877072020-01-06T15:21:04.626+01:002020-01-06T15:21:04.626+01:00Po wsypaniu drozdzy i reszty skladnikow ciasto wym...Po wsypaniu drozdzy i reszty skladnikow ciasto wymieszac??? Basuahttps://www.blogger.com/profile/01962529775946463051noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7449784132789340950.post-78957027284663969012020-01-06T14:24:17.047+01:002020-01-06T14:24:17.047+01:00U mnie kiedyś wysiadła dolna grzałka,ale lampka si...U mnie kiedyś wysiadła dolna grzałka,ale lampka się świeciła,iwyszedł zakalec.po wymianie jest O'key Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/12551310789762546901noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7449784132789340950.post-23502744954685950062019-03-17T17:57:17.878+01:002019-03-17T17:57:17.878+01:00Wielkie dzięki Danusiu za komentarz :-) Twoja droż...Wielkie dzięki Danusiu za komentarz :-) Twoja drożdżówka wygląda obłędnie!!! Pozdrawiam cieplutko!Helenahttps://www.blogger.com/profile/06782947842426039497noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7449784132789340950.post-53433046621925181412019-03-17T17:56:08.415+01:002019-03-17T17:56:08.415+01:00Mozna dać rozpuszczone masło :-) Mozna dać rozpuszczone masło :-) Helenahttps://www.blogger.com/profile/06782947842426039497noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7449784132789340950.post-39558898227056083442019-03-17T15:25:47.682+01:002019-03-17T15:25:47.682+01:00Maslo zamiast oleju moze byc?Maslo zamiast oleju moze byc?fotoplusłazikhttps://www.blogger.com/profile/09339386733439492650noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7449784132789340950.post-22377083478221769992019-03-17T12:43:23.220+01:002019-03-17T12:43:23.220+01:00Witam Helenko. Piekłam dzisiaj drugi raz ten place...Witam Helenko. Piekłam dzisiaj drugi raz ten placek. Za pierwszym razem czytając komentarze upiekłam to ciasto po 4 godzinach i powiem Ci, że znacznie lepszy jest po nocy. Mam doświadczenie w ciastach drożdżowych bo babki i drożdżowe to moje ulubione ciasta. Placek pięknie wyrósł po upieczeniu, jest wilgotny i niesamowicie pulchny. Ja nie mieszałam łyżką. Wyrabiałam 7 minut hakiem w mikserze. Dałam na wierzch mrożone czereśnie i kruszonkę. Wyszło znakomicie. Zakalec w tym cieście nie jest możliwy, a jeżeli był to temperatura pieczenia u Pani powyżej musiała być zbyt niska i ciasto siadło. Nie zawsze piekarnik grzeje tak jak jest ustawiona temperatura. Po jakimś czasie może się to rozregulować i warto zawołać fachowca żeby to sprawdził...tak myślę ja Danuta. Bardzo dziękuję Helenko za przepis. Wracam powoli do żywych, ale muszę się oszczędzać także przepis wstawię jak go zredaguję na raty...he, he. Pozdrawiam serdecznie. CO MI W DUSZY GRAhttps://www.blogger.com/profile/13697483707355917715noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7449784132789340950.post-40527577614866338472016-02-28T18:25:55.210+01:002016-02-28T18:25:55.210+01:00Ło ... :( a to nie miła niespodzianka. Jak dotychc...Ło ... :( a to nie miła niespodzianka. Jak dotychczas sporo osób piekło i pierwsza wpadka. Nie mam pojęcia, co było nie tak ... Nigdy przy tej drożdżówce nie wyszedł mi zakalec. Helenahttps://www.blogger.com/profile/06782947842426039497noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7449784132789340950.post-9953922787781130542016-02-28T18:08:55.029+01:002016-02-28T18:08:55.029+01:00Niestety wyszedł jeden wielki zakalec... Co zrobił...Niestety wyszedł jeden wielki zakalec... Co zrobiłam złe ?<br />worldirectionhttps://www.blogger.com/profile/05501769386787616233noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7449784132789340950.post-24052121204130715142016-02-22T22:02:18.430+01:002016-02-22T22:02:18.430+01:00Też praktykuję ten przepis, czasem piekę w dwóch k...Też praktykuję ten przepis, czasem piekę w dwóch keksówkach, wtedy do surowego, podczas wyrabiania drewnianą łyżką dosypuję rodzynki a na wierzch kruszonkę. Bez roboty a ile radości z takiej drożdżówkiAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7449784132789340950.post-17359271903670295702016-02-22T10:02:23.803+01:002016-02-22T10:02:23.803+01:00Wypróbuję :) Dzięki za odwiedziny i komentarz.Wypróbuję :) Dzięki za odwiedziny i komentarz.Helenahttps://www.blogger.com/profile/06782947842426039497noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7449784132789340950.post-57498128998168158262016-02-22T10:00:58.315+01:002016-02-22T10:00:58.315+01:00Oj.. ja to chyba je wręcz przeceniam ;-) Średnio r...Oj.. ja to chyba je wręcz przeceniam ;-) Średnio raz w tygodniu piękę coś drożdżowego. Muszę. :))Helenahttps://www.blogger.com/profile/06782947842426039497noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7449784132789340950.post-60253444734270838342016-02-22T10:00:03.093+01:002016-02-22T10:00:03.093+01:00Ha, ha ... ja też uwielbiam wszystko co na drożdża...Ha, ha ... ja też uwielbiam wszystko co na drożdżach i żadne wyrastanie mi nie straszne ;-) Helenahttps://www.blogger.com/profile/06782947842426039497noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7449784132789340950.post-56191516611766655172016-02-22T09:59:08.432+01:002016-02-22T09:59:08.432+01:00Z miłą chęcią :-) Z miłą chęcią :-) Helenahttps://www.blogger.com/profile/06782947842426039497noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7449784132789340950.post-81740457173126218642016-02-22T09:49:19.370+01:002016-02-22T09:49:19.370+01:00Znam ten przepis, ciasto wychodzi faktycznie pyszn...Znam ten przepis, ciasto wychodzi faktycznie pyszne. Jeśli się doda jogurtu do ciasta to dłużej zachowuje świeżość, jest wilgotniejsze, polecam przetestować :)zufikhttps://www.blogger.com/profile/06419741003562947298noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7449784132789340950.post-54224903920605958242016-02-19T11:34:12.423+01:002016-02-19T11:34:12.423+01:00Ciasto drożdżowe często jest niedoceniane, według ...Ciasto drożdżowe często jest niedoceniane, według mnie warto mu dać szansę.focus warszawahttp://www.auta.jakiakumulator.waw.pl/nowy-ford-focus-ogladany-bliska/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7449784132789340950.post-83066740803718001192016-02-17T13:59:27.994+01:002016-02-17T13:59:27.994+01:00Ten przepis jest świetny ja za namową i wskazówką ...Ten przepis jest świetny ja za namową i wskazówką mojej teściowej nie trzymam ciasta tak długo tylko tuż po tym jak spostrzegę pęcherzyki przedzierajace się ku górze zaczynam mieszać i wlewamy na blaszkę gdzie ciasto przed włożeniem do pieca jeszcze 10min sobie odpoczywa. Spróbuj patent z tym czasem bo wychodzi naprawdę jeszcze lepsze i pięknie wyrasta :)<br />Tak czy siak to mój ulubiony przepis na najszybsze drożdżowe :)<br />Pozdrawiam cieplutko gotuj sięhttps://www.blogger.com/profile/08696300947157150124noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7449784132789340950.post-42858750546678425182016-02-17T11:17:50.648+01:002016-02-17T11:17:50.648+01:00Świetna jest taka dróżdżówka. Drożdzowe to w ogóle...Świetna jest taka dróżdżówka. Drożdzowe to w ogóle moje ulubione ciasto, nikt mi nie wierzy, że w ogóle nie ma z nim roboty. Wrzucić, wymieszać, zostawić, uformować co się chce, zostawić, piec. W międzyczasie można zrobić milion innych rzeczy. Grudy? Jakie grudy? Siedzi sobie drożdż i wyżera :)Lina w Śmietaniehttps://www.blogger.com/profile/05902916618639989182noreply@blogger.com